Course information letter

Hygiena chovu produkčných zvierat

Study programme:
animal welfare and protection external form of study
Teaching language:
  slovak
Subject code: KaVVLaWZ/HChPrZ* PaOZ ef/22    Short: HChPrZ* PaOZ ef
 Credits: 6
 Completion method: 
Zápočet a skúška
 
Lectures: 1 /
Practice: 2
 Semester:
winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the course information letter are only available in this language.
 

Form, course-load and method od study:

Form of study:
Prednáška / Cvičenie
Course-load:
Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study:
prezenčná
 

Prerequisites a following

None
 

Teachers

Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
 

CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE

Teoretická pripravenosť študenta na aktuálnu tému prednášok a cvičení. Aktívna účasť na prednáškach a cvičeniach. Absolvovanie 80% prednášok a 100% praktických cvičení. Odovzdanie protokolov z praktických cvičení. Získanie zápočtu a absolvovanie záverečnej skúšky.
 

Learning outcomes

Študent absolvovaním predmetu získava praktické a teoretické poznatky z hygieny chovu zvierat, hodnotenia mikroklimatických ukazovateľov. Na základe zadaných praktických príkladov získava skúsenosti z hodnotenia kvality stavebného riešenia chovateľských objektov. A po zlúčení týchto poznatkov v praktických podmienkach hodnotí welfare ustajnených zvierat. Získava praktické skúsenosti s prácou na prístrojoch pre zisťovanie mikroklimatických veličín. V praktických podmienkach hodnotí podľa legislatívne aktuálnych požiadaviek hygienu ustajnenia a welfare zvierat.
 

Brief outline of the course

Hygienická analýza ustajňovania hospodárskych zvierat vzhľadom na ich biologické, fyziologické, produkčné vlastnosti. Bioklíma maštalí. Meranie a hodnotenie rozhodujúcich bioklimatických faktorov. Postup pri vykonávaní kontrol ochrany chovaných zvierat podľa Nariadenia vlády č. 322/2003 o ochrane zvierat chovaných na farmárske účely. Hygiena v chove hovädzieho dobytka. Etologická a zdravotná problematika v chovoch vo vzťahu k hygiene ustajňovania jednotlivých kategórii HD. Rozhodujúce faktory ovplyvňujúce kvalitu získavaného a prvotne ošetreného mlieka. Hygienické požiadavky na dojárne a mliečnice. Hygiena v chove ošípaných a zdravotná problematika v chovoch vo vzťahu k hygiene ustajňovania. Požiadavky ošípaných na bioklímu. Hygienický aspekt prevádzkovania špecializovaných veľkokapacitných fariem. Hygienické požiadavky na technológie ustajňovania jednotlivých kategórií ošípaných. Hygiena v chove hydiny. Hygienické požiadavky v procese liahnutia. Požiadavky hydiny na bioklímu. Hygienické požiadavky na technológie ustajňovania jednotlivých kategórií hrabavej hydiny, moriek a vodnej hydiny. Hygiena chovu koní vo vzťahu k jednotlivým spôsobom ustajňovania. Hygiena v chove oviec a kôz a hygienické požiadavky na ovčiarne a salaše. Hygiena chovu králikov a nutrií. Transport zvierat a špecifikách ekologického chovu produkčných zvierat
 

Course syllabus

Prednášky
1.Úvod do hygieny chovu produkčných zvierat, jej postavenie a význam pri zabezpečení ochrany a pohody zvierat používaných na farmárske účely;
2.Stavebné riešenie ustajňovacích priestorov a jeho vplyv na správne mikroklimatické ukazovatele z hľadiska pohody zvierat;
3. Hygiena chovu jednotlivých kategórií hovädzieho dobytka
4. Hygiena prvovýroby mlieka;
5. Hygiena chovu jednotlivých kategórií ošípaných;
6. Hygiena chovu nosníc
7. Hygiena chovu brojlerov
8. Hygiena chovu moriek, kačíc, husí
9. Hygiena chovu koní;
10. Hygiena chovu oviec a kôz;
11. Hygiena chovu králikov a nutrií;
12. Hygiena prepravy zvierat;
13. Hygiena chovu produkčných zvierat z hľadiska ekologického poľnohospodárstva
Cvičenia:
1. Praktické hodnotenie stavebného riešenie ustajňovacích priestorov a jeho vplyv na správne mikroklimatické ukazovatele z hľadiska pohody zvierat, zadanie seminárnych prác;
2.Stavebné riešenie ustajňovacích priestorov a jeho vplyv na správne mikroklimatické ukazovatele z hľadiska pohody zvierat;
3. Hygiena chovu jednotlivých kategórií hovädzieho dobytka
4. Hygiena prvovýroby mlieka;
5. Hygiena chovu jednotlivých kategórií ošípaných;
6. Hygiena chovu nosníc
7. Hygiena chovu brojlerov
8. Hygiena chovu moriek, kačíc, husí
9. Hygiena chovu koní;
10. Hygiena chovu oviec a kôz;
11. Hygiena chovu králikov a nutrií;
12. Hygiena prepravy zvierat;
13. Odovzdanie zadaní; Zápočet
 

Recommended literature

ONDRAŠOVIČ, M., ONDRAŠOVIČOVÁ, O., HROMADA, R., VENGLOVSKÝ, J.,
SASÁKOVÁ, N., LAKTIČOVÁ, K. : Praktické cvičenia z hygieny chovu zvierat a welfare.
Edičné stredisko Univerzity veterinárskeho lekárstva v Košiciach 2009.
PARA, Ľ., BEŇO, V., ONDRAŠOVIČ, M., ONDRAŠOVIČOVÁ, O., LACIAKOVÁ, A. :
Zoohygiena. Magnus Košice 1992.
študijný materiál poskytnutý pracoviskom.
 

Conditions for completion of course

Priebežné hodnotenie:

Odovzdanie protokolov z praktických cvičení a seminárnej práce.

Podmienky na absolvovanie predmetu:

Teoretická pripravenosť študenta na aktuálnu tému prednášok a cvičení. Aktívna účasť na prednáškach a cvičeniach. Absolvovanie 80% prednášok a 100% praktických cvičení. Odovzdanie protokolov z praktických cvičení. Získanie zápočtu a absolvovanie záverečnej skúšky.

Záverečné hodnotenie:

Získanie zápočtu a absolvovanie skúšky.
 

LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE

  slovak   
 

Evaluation of the course

Total number of evaluated students: 0
A
B
C
D
E
FX
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
 
Date of last modification: 24.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jana Kottferová, PhD.