Influence of environmental mastitis pathogens on the quality of milk and the antioxidative status in dairy cows and ewes
Basic information
Slovak title:
Vplyv enviromentálnych pôvodcov mastitíd na kvalitu mlieka a antioxidačný status u kráv a oviec.
Registration No.:
SK-PL-18-0088
Source:
Slovak research and development agency
Implementation time:
2019 - 2020
Main partner:
University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice
Principal (UVMP):
Zigo František, doc. MVDr., PhD. (2019: 40% | 2020: 40%)
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Contributors:
Ondrašovičová Silvia, MVDr., PhD. (2019: 20% | 2020: 20%)
Farkašová Zuzana, MVDr., PhD. (2019: 10% | 2020: 10%)
Dičáková Zuzana, RNDr., PhD. (2019: 10% | 2020: 10%)
Polláková Magdaléna, PharmDr., PhD. (2019: 10% | 2020: 10%)
Vasiľ Milan, doc. MVDr., CSc. (2019: 10% | 2020: 10%)
Field of study:
200 - Veterinary Sciences
Financial indicators
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2019
2000
2000
0
0
2000 / 2000
0 / 0
2020
2000
2000
0
0
2000 / 2000
0 / 0
Spolu
4000
4000
0
0
4000 / 4000
0 / 0
Anotation
Mlieko a mliečne výrobky stále patria ku komoditám žiadaným na domácom i zahraničnom trhu a majú nezastupiteľné miesto najmä v oblasti racionálnej výživy konzumentov, keďže viaceré z nich môžeme zaradiť medzi tzv. funkčné potraviny. Udržiavať dobrý zdravotný stav produkčných zvierat je každodennou výzvou pre všetkých zainteresovaných v prvovýrobe mlieka. Mliečna žľaza vysokoprodukčných dojníc ale aj bahníc a kôz si vyžaduje správne rozhodnutia a opatrenia zamerané na minimalizovanie faktorov zvyšujúcich riziko vzniku infekcie mliečnej žľazy - mastitíd. Projekt je zameraný na aktualizáciu diagnostických metód mastitíd s vyhodnotením stupňa oxidačného stresu počas jednotlivých fáz laktácie pomocou stanovenia oxidačných a antioxidačných markerov z krvi a mlieka dojníc a oviec. Vyhodnotením vzťahov medzi výskytom mastitíd vyvolaných rôznymi bakteriálnymi patogénmi a tvorbou oxidačného stresu sa získajú poznatky pre vypracovanie návrhu opatrení pre zlepšenie zdravotného stavu produkčných zvierat, zvýšenie mliekovej úžitkovosti a kvality mlieka.
Milk and dairy products still belong to commodities in the domestic and foreign markets requested, and have occupied a unique place in particular in the field of rational diet, whereas many of them can be called as the functional foods. Good health is a daily challenge for all those involved in the breeding of animals for milk production. Milk production of ruminants, also requires administrative decisions and measures designed to minimise the risk of intramammary infection - mastitis. The project is focused to update the diagnostic methods for detection of environmental mastitis with an assessment of the oxidative stress during the different stages of lactation by means of determination of oxidation and antioxidant markers from blood and milk of ruminants. Evaluating the relationship between the occurrence of mastitis caused by various bacterial pathogens and the formation of oxidative stress to gain knowledge for the preparation of the draft of the measures to improve the health status of production animals, increase productivity and the quality of milk.
Publication outputs