Project sheet

Application of bioproducts, fortified for polyunsaturated fatty acids, as a food additive and their influence on quality of poultry meat and meat products

 
Basic information
Slovak title:
Aplikácia bioproduktov, obohatených o polynenasýtené mastné kyseliny, ako kŕmne aditíva a ich vplyv na kvalitu hydinového mäsa a mäsových výrobkov
Registration No.:
1/0648/11
Source:
Scientific grant agency (Ministry of education, science, research and sport of the Slovak Republic)
Implementation time:
2011 - 2013
Main partner:
University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice
Partners:
Slovak University of Technology in Bratislava
Principal (UVMP):
Marcinčák Slavomír, prof. MVDr., PhD. (2011: %  |  2012: %  |  2013: %)
Principal workplace:
Department of Food Hygiene, Technology and Safety
Principal workplace:
Department of Food Hygiene, Technology and Safety
Contributors:
Popelka Peter, prof. MVDr., PhD. (2011: %  |  2012: %  |  2013: %)
Nagy Jozef, prof. MVDr., PhD. (2011: %  |  2012: %  |  2013: %)
Máté Dionýz, prof. MVDr., PhD. (2011: %  |  2012: %  |  2013: %)
Marcinčáková Dana, doc. MVDr., PhD. (2011: %  |  2012: %  |  2013: %)
Jevinová Pavlina, MVDr., PhD. (2011: %  |  2012: %  |  2013: %)
Petrovič Vladimír, doc. MVDr., PhD. (2011: %  |  2012: %  |  2013: %)
Strapáč Imrich, RNDr., CSc. (2011: %  |  2012: %  |  2013: %)
Mesarčová Lýdia, MVDr., PhD. (2011: %  |  2012: %  |  2013: %)
Field of study:
200 - Veterinary Sciences
 
Financial indicators
 
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
 
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2011
6722
6722
0
0
6722 / 6722
0 / 0
2012
9331
9331
0
0
9331 / 9331
0 / 0
2013
7921
7921
0
0
7921 / 7921
0 / 0
Spolu
23974
23974
0
0
23974 / 23974
0 / 0
 
Anotation
Kardiovaskulárne choroby sú jednou z najčastejších príčin úmrtia obyvateľstva. Významnou mierou sa na tom podieľa hlavne nadmerný príjem nasýtených tukov a nízky obsah polynensýtených mastných kyselín (PNMK), hlavne n-3 PNMK. Zloženie mastných kyselín hydinového mäsa sa dá výrazne ovplyvniť kŕmením. Na zvýšenie množstva PNMK v mäse hydiny už boli použité rybí a ľanový olej. Po skrmovaní rybieho oleja, ale aj rastlinných olejov, však majú brojlerové kurčatá na konci výkrmu nižšiu hmotnosť, nižšie prírastky a vyššiu konverziu krmiva. Fermentáciou netoxinogenných plesní schopných produkovať n-3 PNMK v obilninách je možné zvýšiť podiel týchto významných zložiek v pripravených bioproduktoch. Pri fermentácii sú produkované hlavne kys. gama-linolénová, eikozapentaénová, dokozapentaénová, dokozahexaénová, ktoré sú v potrave deficitné. Skrmovaním bioproduktu, fermentovaného obilia, sa zvýši podiel významných mastných kyselín v mäse a môže sa vyriešiť problém nižších hmotnostných prírastkov hydiny.
Cardiovascular diseases are one from the most frequent reasons of mortality in human population. Mainly excessive intake of saturated fats and low content of PUFA, primarily n-3 PUFA, in significant rate are shared on this situation. Composition of fatty acids in poultry meat can be considerable influenced by feeding. Fish oil and flaxseed oil were successfully used for increasing of PUFA content in poultry meat. Broiler chickens have lower body weight at the end of feeding period and also lower weight gain and feed conversion were recorded when finishing feeding of fish oils or plant oils. Fermentation of non-toxinogenic moulds which are able to produce PUFA on cereal substrate and its using as a food additive can increase portion of PUFA in feedstuff. Mainly GLA, EPA,DPA, DHA, which are deficient in regular food, are produced during fermentation. Feeding of bioproduct, fermented cereals will increase portion of important fatty acids in meat and it can solve a problem of lower body gains in poultry.
 
Publication outputs