Analysis of the impact of nutrition on the ecological load and the efficiency of milk production.
Basic information
Slovak title:
Analýza vplyvu výživy na ekologickú záťaž a eferktívnosť produkcie u dojníc
Registration No.:
1/0608/24
Source:
Scientific grant agency (Ministry of education, science, research and sport of the Slovak Republic)
Implementation time:
2024 - 2026
Principal (UVMP):
Maskaľová Iveta, doc. MVDr., PhD. (2024: 100% | 2025: 0% | 2026: 0%)
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Contributors:
Timkovičová Lacková Petra, MVDr., PhD. (2024: 100% | 2025: 0% | 2026: 0%)
Mihok Tomáš, MVDr., PhD. (2024: 50% | 2025: 0% | 2026: 0%)
Field of study:
200 - Veterinary Sciences
Financial indicators
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2024
9550
0
0
0
9550 / 0
0 / 0
2025
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2026
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
9550
0
0
0
9550 / 0
0 / 0
Anotation
Ukazovatele efektívnosti mliečnej produkcie a ekologickej záťaže, hodnotené podľa nepriamych markerov hodnotenia metánu vo vzájomnom vzťahu s priamou analýzou metánu, budú štatisticky spracované na modely analytického hodnotenia vplyvu výživy na kvalitu, efektívnosť produkcie a ekologickú záťaž životného prostredia.
Zámerom projektu je sumarizovať najnovšie vedecké poznatky a vo vybraných chovoch analyzovať a hodnotiť vzájomné nutričné, produkčné a ekologické parametre produkcie mlieka a ich štatistické spracovanie do regresných závislostí pre hodnotenie ekologickej záťaže emisiou metánu. Podľa analyzovaného príjmu živín, úrovne bachorovej fermentácie a obsahu zložiek a metabolitov v mlieku spracovať štatistické modely pre nepriame hodnotenie produkcie metánu na úrovni produkčných skupín. Získané výsledky porovnať s priamou analýzou produkcie metánu infračervenou absorpčnou spektrometriou a po spracovaní ich uplatniť ako analytické nástroje pre hodnotenie a riadenie výživy a kŕmenia dojníc.
The indicators of efficiency of milk production and ecological load, evaluated according to indirect markers of methane assessment in mutual relation with direct analysis of CH4, will be statistically processed into models of analytical assessment of the impact of nutrition on quality, the efficiency of production, and the environmental load. The aim of the project is in selected farms to analyze and evaluate the mutual nutritional, production, and ecological parameters of milk production and their statistical processing into regression dependencies for the evaluation of the ecological load of CH4 emissions. Based on the analyzed intake of nutrients, the level of rumen fermentation, and the milk composition and metabolites, develop statistical models for the indirect assessment of CH4 production at the level of production groups. The obtained results after verification with the direct analysis of CH4 by infrared absorption spectrometry are used as analytical tools for the evaluation of the nutrition of cows.
Publication outputs