Effect of feed additives for production health of animals
Basic information
Slovak title:
Vplyv kŕmnych aditív na produkčné zdravie zvierat
Registration No.:
1/0663/15
Source:
Scientific grant agency (Ministry of education, science, research and sport of the Slovak Republic)
Implementation time:
2015 - 2017
Principal (UVMP):
Bujňák Lukáš, doc. MVDr., PhD. (2015: 80% | 2016: 80% | 2017: 80%)
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Contributors:
Maskaľová Iveta, doc. MVDr., PhD. (2015: 5% | 2016: 5% | 2017: 5%)
Marcin Andrej, doc. Bc. MVDr., CSc. (2015: 5% | 2016: 5% | 2017: 5%)
Field of study:
200 - Veterinary Sciences
Financial indicators
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2015
7382
7382
0
0
7382 / 7382
0 / 0
2016
7350
7350
0
0
7350 / 7350
0 / 0
2017
7549
7549
0
0
7549 / 7549
0 / 0
Spolu
22281
22281
0
0
22281 / 22281
0 / 0
Anotation
Zámerom projektu je analyzovať vplyv prídavku kŕmnych aditív u prežúvavcov na úroveň fermentačnej aktivity bachora a intermediárneho metabolizmu vo vzťahu k množstvu a kvality produkcie, konverzie krmív a živín. Pri monogastrických zvieratách analyzovať vplyv na trávenie, vychytávanie a exkréciu škodlivých látok, metabolizmus, konverziu krmiva a úžitkovosť. Ťažiskom práce je kvantifikovať absorpčnú, pufračnú a iónovo-výmennú kapacitu prírodných aditív (zeolity, humínové kyseliny, bentonity) na stabilitu proteínového, energetického metabolizmu a pufračnú kapacitu bachora. U monogastrických zvierat kvantifikovať vplyv väzobnej kapacity pri vychytávaní a zadržiavaní toxických látok a amoniaku na úrovni tráviaceho systému a ich exkrécie pre zlepšenie trávenia a metabolizmu živín, prevencie ochorení GIT a zlepšenie imunologickej odolnosti. Cieľom projektu je komplexne zhodnotiť systém nutričného uplatnenia aditív a ekologický vplyv na mikroklímu maštaľného prostredia, skladovanie exkrementov a ekosystém pôdy.
The aim of the project is to analyze the effect of the addition of feed additives in ruminants on the level of rumen fermentation activity and intermediate metabolism in relation to the quantity and quality of production, feed and nutrient conversion. In monogastric animals, analyze the effect on digestion, uptake and excretion of harmful substances, metabolism, feed conversion and performance. The focus of the work is to quantify the absorption, buffering and ion-exchange capacity of natural additives (zeolites, humic acids, bentonites) for the stability of protein, energy metabolism and buffering capacity of the rumen. In monogastric animals, quantify the effect of binding capacity on the uptake and retention of toxic substances and ammonia at the level of the digestive system and their excretion to improve digestion and nutrient metabolism, prevent GIT diseases and improve immunological resistance. The aim of the project is to comprehensively evaluate the system of nutritional application of additives and the ecological impact on the microclimate of the manure environment, excrement storage and soil ecosystem.
Publication outputs