Project sheet

The nutritional regulation of the quantity and composition of dairy cow milk

 
Basic information
Slovak title:
Nutričný vplyv na reguláciu množstva a zložiek mlieka u dojníc
Registration No.:
1/0785/16
Source:
Scientific grant agency (Ministry of education, science, research and sport of the Slovak Republic)
Implementation time:
2016 - 2018
Principal (UVMP):
Maskaľová Iveta, doc. MVDr., PhD. (2016: 70%  |  2017: 73%  |  2018: 70%)
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Contributors:
Bujňák Lukáš, doc. MVDr., PhD. (2016: 3%  |  2017: 0%  |  2018: 3%)
Hreško Šamudovská Alena, MVDr., PhD. (2016: 3%  |  2017: 3%  |  2018: 3%)
Marcin Andrej, doc. Bc. MVDr., CSc. (2016: 5%  |  2017: 5%  |  2018: 5%)
Mihok Tomáš, MVDr., PhD. (2016: 4%  |  2017: 4%  |  2018: 4%)
Naď Pavel, doc. MVDr., PhD. (2016: 5%  |  2017: 5%  |  2018: 5%)
Timkovičová Lacková Petra, MVDr., PhD. (2016: 10%  |  2017: 10%  |  2018: 10%)
Field of study:
200 - Veterinary Sciences
 
Financial indicators
 
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
 
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2016
7361
7361
0
0
7361 / 7361
0 / 0
2017
7791
7791
0
0
7791 / 7791
0 / 0
2018
7868
7868
0
0
7868 / 7868
0 / 0
Spolu
23020
23020
0
0
23020 / 23020
0 / 0
 
Anotation
Zámerom projektu je analyzovať nutričný vplyv na fermentačnú aktivitu bachora, intermediárny metabolizmu glukogénnych a lipogénnych živín vo vzťahu k množstvu a zastúpeniu zložiek v mlieku. Ťažiskom práce je kvantifikovať vplyv množstva a kvality bielkovín (degradovateľných a nedegradovateľných), sacharidov (škrob a NDV) a tukov, ako aj typ a štrukturálnu účinnosť TMR na bachorovú produkciu a metabolickú transformáciu glukogénnych a lipogénnych živín a ich dopad na množstvo a zastúpenie zložiek v mlieku a úrovne laktácie podľa produkčnej fázy dojníc. Cieľom projektu je navrhnúť systém biologickej kontroly nutričných vplyvov na množstvo produkovaného mlieka a zastúpenie tuku a bielkovín v mlieku dojníc pre ich využitie pre riadenie úrovne výživy dojníc. Druhým zámerom je kvantifikovať korelačné závislosti analyzovaných zložiek mlieka a úrovne produkcie (mliečny profilový test) a ich využitie pre hodnotenie kritických miest úrovne výživy, bachorovej fermentácie, intermediárneho metabolizmu a stavu NEB.
The aim of the project is to analyse the nutritional effect in relation to fermentation activity of the rumen, intermediary metabolism of glucogenic and lipogenic nutrients in relation to milk composition. The focus of the work is to quantify the effect of the amount and quality of proteins (RDP and RUP), carbohydrates (starch and NDF), and lipids as well as the type and structure of TMR on the ruminal fermentation and metabolic transformation of glucogenic and lipogenic nutrients and their impact on the milk components and level of lactation of dairy cows. The aim of the project is to propose the system of biological control of nutritionally effects on amount of fat and protein of milk to use them to management of level of nutrition. Second aim is quantified correlation dependence analysed components of milk a level of quantity of milk (milk profile test) and to use for evaluation of critical points of nutrition, intermediary metabolism and state of negative energy balance.
 
Publication outputs