Vplyv environmentálnych pôvodcov mastitíd na tvorbu a stupeň oxidačného stresu u produkčných dojníc a bahníc
Základné údaje
Anglický názov:
Influence of environmental mastitis agents on the formation and degree of oxidative stress in dairy cows and ewes
Registračné číslo:
1/0529/19
Zdroj:
Vedecká grantová agentúra MŠVVaŠ SR a SAV (VEGA)
Doba realizácie:
2019 - 2021
Hlavný partner:
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Riešiteľ (UVLF):
Zigo František, doc. MVDr., PhD. (2019: 60% | 2020: 60% | 2021: 60%)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra výživy a chovu zvierat
Pracovisko riešiteľa:
Katedra výživy a chovu zvierat
Spoluriešitelia:
Vasiľ Milan, doc. MVDr., CSc. (2019: 10% | 2020: 10% | 2021: 10%)
Farkašová Zuzana, MVDr., PhD. (2019: 10% | 2020: 10% | 2021: 10%)
Lacková Zuzana, MVDr., PhD. (2019: 10% | 2020: 10% | 2021: 10%)
Ondrašovičová Silvia, MVDr., PhD. (2019: 10% | 2020: 10% | 2021: 10%)
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
Finančné ukazovatele
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2019
10611
10611
0
0
10611 / 10611
0 / 0
2020
11706
11706
0
0
11706 / 11706
0 / 0
2021
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
22317
22317
0
0
22317 / 22317
0 / 0
Anotácia
Mlieko a mliečne výrobky stále patria ku komoditám žiadaným na domácom i zahraničnom trhu a majú nezastupiteľné miesto najmä v oblasti racionálnej výživy konzumentov, keďže viaceré z nich môžeme zaradiť medzi tzv. funkčné potraviny. Udržiavať dobrý zdravotný stav produkčných zvierat je každodennou výzvou pre všetkých zainteresovaných v prvovýrobe mlieka. Mliečna žľaza vysokoprodukčných dojníc ale aj bahníc a kôz si vyžaduje správne rozhodnutia a opatrenia zamerané na minimalizovanie faktorov zvyšujúcich riziko vzniku mastitíd. Projekt je zameraný na aktualizáciu diagnostických metód environmentálnych mastitíd s vyhodnotením stupňa oxidačného stresu počas jednotlivých fáz laktácie pomocou stanovenia oxidačných a antioxidačných markerov u dojníc a oviec. Vyhodnotením vzťahov medzi výskytom environmentálnych mastitíd a tvorbou oxidačného stresu sa získajú poznatky pre vypracovanie návrhu opatrení pre zvýšenie mliekovej úžitkovosti, skvalitnenie produkcie mlieka a zlepšenie zdravotného stavu produkčných zvierat.
Milk and dairy products still belong to commodities in the domestic and foreign markets requested, and have occupied a unique place in particular in the field of rational diet, whereas many of them can be called as thefunctional foods. Good health is a daily challenge for all those involved in the breeding of animals for milk production. Milk production of ruminants, also requires administrative decisions and measures designed to minimise the risk of mastitis. The project is focused to update the diagnostic methods for detection of environmental mastitis with an assessment of the oxidative stress during the different stages of lactation by means of determination of oxidation and antioxidant markers for ruminants. Evaluation of the relationship between the occurrence of mastitis, and the formation of oxidative stress to gain knowledge for the preparation of the draft of the measures to increase productivity, improve the quality of milk production and improve the health status of production animals
Publikačné výstupy