Projektová karta

Vývoj probiotického prípravku na báze autochtónnych laktobacilov pre lososovité ryby určeného na zlepšenie zdravia rýb a produkciu kvalitných potravín

 
Základné údaje
Anglický názov:
Development of probiotic preparation based on autochthonous lactobacilli for salmonids intended to improve fish health and production of quality food
Registračné číslo:
APVV-19-234
Zdroj:
Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV)
Doba realizácie:
2020 - 2024
Riešiteľ (UVLF):
Mudroňová Dagmar, prof. MVDr., PhD. (2020: %  |  2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra mikrobiológie a imunológie
Pracovisko riešiteľa:
Katedra mikrobiológie a imunológie
Spoluriešitelia:
Popelka Peter, prof. MVDr., PhD. (2020: %  |  2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Fečkaninová Adriána, PharmDr., PhD. (2020: %  |  2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Hajdučková Vanda, MVDr., PhD. (2020: %  |  2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Jevinová Pavlina, MVDr., PhD. (2020: %  |  2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Koščová Jana, doc. MVDr., PhD. (2020: %  |  2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Regecová Ivana, doc. MVDr., PhD. (2020: %  |  2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Tkáčiková Ľudmila, prof. MVDr., PhD. (2020: %  |  2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Výrostková Jana, doc. MVDr., PhD. (2020: %  |  2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Faixová Dominika, PharmDr., PhD. (2020: %  |  2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Ratvaj Marek, MVDr., PhD. (2020: %  |  2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
 
Finančné ukazovatele
 
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
 
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2020
26851
26851
0
0
26851 / 26851
0 / 0
2021
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2022
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2023
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2024
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
26851
26851
0
0
26851 / 26851
0 / 0
 
Anotácia
Projekt je zameraný na vývoj a štúdium probiotického prípravku na báze autochtónnych probiotických laktobacilov, ktorý bude určený na zvýšenie odolnosti lososovitých rýb voči chorobám a stresu bez použitia antibiotík, čo bude viesť k zlepšeniu kvality a bezpečnosti finálnej potraviny. Probiotické kmene baktérií mliečneho kvasenia boli získané v našom predchádzajúcom výskume priamo od zdravých pstruhov a in vitro otestované a vyselektované na základe odporúčaní EFSA berúc do úvahy špecifiká vodného prostredia. Pre ich aplikáciu do komerčného peletovaného krmiva bude použitá nová, finančne nenáročná technológia mikroenkapsulácie, ktorou sa zabezpečí ochrana baktérií pred vplyvmi prostredia. Takto pripravené krmivo bude testované na prežívateľnosť a stabilitu baktérií v rôznych podmienkach skladovania. Následne budú realizované klinické pokusy v schválených rybochovných zariadeniach za účelom sledovania schopnosti baktérií kolonizovať črevný aparát pstruha a ich vplyvu na mikrobiocenózu a morfológiu čreva, imunitnú odpoveď a produkčné parametre, v rámci ktorých budú sledované aj kvalitatívne parametre rybieho mäsa. Podobne bude realizovaný aj infekčný experiment zameraný na posúdenie schopnosti probiotického prípravku zmierniť priebeh infekcie baktériou Aeromonas salmonicida, ktorá je jedným z najvýznamnejších bakteriálnych patogénov lososovitých rýb. Získané výsledky prispejú k rozšíreniu poznatkov v oblasti výskumu faktorov a mechanizmov, akými probiotiká kontrolujú patogény a ovplyvňujú mikrobiocenózu a morfológiu čreva a imunitnú odozvu organizmu rýb. Výsledky riešenia budú uplatniteľné pre následný vývoj nového probiotického prípravku pre lososovité ryby určeného pre zvýšenie obranyschopnosti organizmu a zlepšenie produkčných parametrov bez použitia antibiotík, a to prostredníctvom optimalizácie črevnej mikrobiocenózy a imunomodulácie. Konečným výsledkom bude produkcia kvalitného a bezpečného rybieho mäsa a zníženie záťaže životného prostredia.
The project is focused on the development and study of probiotic preparation based on autochthonous probiotic lactobacilli, which will be designed to increase the resistance of salmonids to diseases and stress without the use of antibiotics, which will improve the quality and safety of the final food. Probiotic strains of lactic acid bacteria were obtained in our previous research directly from healthy trouts and were tested and selected in vitro in accordance with EFSA recommendations, taking into account the specifics of the aquatic environment. For their application to commercial pelleted feed, a new, low-cost microencapsulation technology which protects bacteria against environmental influences will be used. The thus prepared feed will be tested for the stability and survival of the bacteria in different storage conditions. Subsequently, clinical trials in the approved fish facilities will be performed in order to monitor the ability of bacteria to colonize the intestinal apparatus of rainbow trout and their impact on microbiocenosis and morphology of gut, immune response, and production parameters including also fish meat quality parameters monitoring. Similarly, an infectious experiment will be conducted to assess the ability of a probiotic product to attenuate the course of infection with Aeromonas salmonicida, which is one of the most important bacterial pathogens of salmonids. Received results contribute to the expansion of knowledge in research of factors and mechanisms such probiotics or pathogen control and influence intestinal microbiocenosis and morphology, and immune response of the fish. The results will be applicable to the subsequent development of a new probiotic preparation for salmonid fish designed to increase the immunity of the organism and to improve production parameters without the use of antibiotics, through the optimization of intestinal microbiocenosis and immunomodulation. The final result will be the production of quality and safe fish meat and reduction of environmental burden.
 
Publikačné výstupy