Projektová karta

Aplikácia viacnásobnej faktorovej analýzy na kvalitatívne a kvantitatívne ukazovatele vyrobeného vína pre dosiahnutie zníženia obsahu biogénnych amínov

 
Základné údaje
Anglický názov:
Application of multiple factor analysis to qualitative and quantitative indicators of produced wine to achieve decrease of biogenic amine content
Registračné číslo:
1/0156/21
Zdroj:
Vedecká grantová agentúra MŠVVaŠ SR a SAV (VEGA)
Doba realizácie:
2021 - 2024
Riešiteľ (UVLF):
Semjon Boris, doc. MVDr., PhD. (2021: 13.64%  |  2022: 16.22%  |  2023: 0%  |  2024: 0%)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Spoluriešitelia:
Marcinčák Slavomír, prof. MVDr., PhD. (2021: 13.64%  |  2022: 16.22%  |  2023: 0%  |  2024: 0%)
Regecová Ivana, doc. MVDr., PhD. (2021: 11.36%  |  2022: 8.11%  |  2023: 0%  |  2024: 0%)
Výrostková Jana, doc. MVDr., PhD. (2021: 22.73%  |  2022: 13.51%  |  2023: 0%  |  2024: 0%)
Bartkovský Martin, Mgr., PhD. (2021: 11.36%  |  2022: 13.51%  |  2023: 0%  |  2024: 0%)
Koréneková Beáta, MVDr., PhD. (2021: 11.36%  |  2022: 13.51%  |  2023: 0%  |  2024: 0%)
Očenáš Peter, RNDr., PhD. (2021: 4.55%  |  2022: 5.41%  |  2023: 0%  |  2024: 0%)
Mesarčová Lýdia, MVDr., PhD. (2021: 0%  |  2022: 13.51%  |  2023: 0%  |  2024: 0%)
Kováčová Mariana, PhDr., PhD. (2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Megyesy Eftimová Zuzana, Ing. Mgr., PhD. (2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Várady Matúš, Mgr., PhD. (2021: %  |  2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
 
Finančné ukazovatele
 
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
 
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2021
18148
12680.23
0
0
18148 / 12680.23
0 / 0
2022
18139
0
0
0
18139 / 0
0 / 0
2023
17962
0
0
0
17962 / 0
0 / 0
2024
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
54249
12680.23
0
0
54249 / 12680.23
0 / 0
 
Anotácia
Biogénne amíny prítomne vo víne sú významné hlavne z pohľadu konzumentov pre ich účinky na ľudské zdravie. Sú jedným z významných faktorov bezpečnosti produkcie vína. Predstavujú zlúčeniny metabolizované in vivo, pričom pri ich príjme môžu vyvolať u citlivých jedincov nepriaznivé účinky. Zvýšené množstvo histamínu môže vyvolať u zdravého človeka regulačný mechanizmus, ktorý je schopný zvládnuť jeho toxické účinky, avšak u alergických jedincov už malé množstvo histamínu môže tento systém preťažiť. Vhodným spôsobom pre redukciu ich koncentrácie sa javí úprava podmienok technologického procesu výroby vín a faktorov prostredia. Systematický výskum tvorby histamínu a ďalších biogénnych amínov v produkovaných vínach pomocou moderných štatistických metód je preto nevyhnutný. Aplikácia viacnásobnej faktorovej analýzy na dáta získane v tejto štúdií môže napomôcť pochopeniu súvislosti s tvorbou a redukciou biogénnych amínov vo víne.
Biogenic amines presented in wine are important in human health, especially from the consumer's point of view. They belong to the important factors in the safety of wine production. They are compounds , which are metabolised in vivo, however, they may cause injurious effects in susceptible individuals. An increased amount of histamine may elicit a regulatory mechanism in a healthy person that is able to control its toxic effects, but in susceptible individuals even a small amount of histamine may overload this system. Adjusting the conditions of the technological process of wine production and environmental factors seems to be a suitable way to reduce their concentration. Systematic research into the formation of histamine and other biogenic amines in produced wines using modern statistical methods is essential. Application of multiple factor analysis to the data obtained in this study may help to understand the relationship to the formation and reduction of biogenic amines in wine.
 
Publikačné výstupy
1
AFC
SEMJON, Boris - BARTKOVSKÝ, Martin - REGECOVÁ, Ivana - ŠUĽÁKOVÁ, Lucia - OČENÁŠ, Peter - MARCINČÁK, Slavomír. Vplyv rozdielnych podmienok dozrievania vína na jeho kolorimetrické parametre [Effect of different conditions of wine maturation on colorimetric parameters]. In: L. Lenfeldovy a Höklovy dny - Hygiena a technologie potravin : Sborník přednášek a posterů, 13. a 14. října 2021, Brno. 1. vyd. Brno : VFU, 2021. 2021. ISBN 978-80-7305-859-3, online, s. 205-208.
2
AFC
BARTKOVSKÝ, Martin - SEMJON, Boris - OČENÁŠ, Peter - MARCINČÁK, Slavomír - ŠPAKOVSKÁ, Eva. Vplyv rôznych podmienok zrenia vína na vybrané chemické parametre vína Chardonnay [Effect of different conditions of wine maturation on selected chemical properties of Chardonnay wine]. In: L. Lenfeldovy a Höklovy dny - Hygiena a technologie potravin : Sborník přednášek a posterů, 13. a 14. října 2021, Brno. 1. vyd. Brno : VFU, 2021. 2021. ISBN 978-80-7305-859-3, online, s. 89-93.
3
AFC
REGECOVÁ, Ivana - MARCINČÁK, Slavomír - VÝROSTKOVÁ, Jana - JEVINOVÁ, Pavlína - PIPOVÁ, Monika - SEMJON, Boris - PIVKA, Soňa. Detekcia mikroflóry v mušte pomocou ITS-PCR-RFLP metódy [Detection of microflora in must by the ITS-PCR-RFLP method]. In: L. Lenfeldovy a Höklovy dny - Hygiena a technologie potravin : Sborník přednášek a posterů, 13. a 14. října 2021, Brno. 1. vyd. Brno : VFU, 2021. 2021. ISBN 978-80-7305-859-3, online, s. 197-200.