Projektová karta

Hodnotenie vplyvu inovatívnych metód spracovania kávy na jej zdravotnú bezpečnosť a kvalitu

 
Základné údaje
Anglický názov:
Evaluation of the impact of innovative methods of coffee processing on its health safety and quality
Registračné číslo:
1/0073/22
Zdroj:
Vedecká grantová agentúra MŠVVaŠ SR a SAV (VEGA)
Doba realizácie:
2022 - 2024
Riešiteľ (UVLF):
Popelka Peter, prof. MVDr., PhD. (2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Spoluriešitelia:
Pipová Monika, doc. MVDr., CSc. (2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Nagy Jozef, prof. MVDr., PhD. (2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Jevinová Pavlina, MVDr., PhD. (2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Nagyová Alena, MVDr., PhD. (2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Bartkovský Martin, Mgr., PhD. (2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Várady Matúš, Mgr., PhD. (2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
 
Finančné ukazovatele
 
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
 
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2022
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2023
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2024
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
 
Anotácia
Cieľom je hodnotenie parametrov zdravotnej bezpečnosti a kvality kávy a vplyvu inovatívnych technologických metód na tieto parametre. Zelená káva bude spracovaná metódami karbonickej macerácie a anaeróbnej fermentácie. Nasledovať bude praženie rôznej intenzity a sledovanie vplyvu týchto procesov a rôznych spôsobov prípravy kávy na obsah kofeínu, akrylamidu a antioxidačnú aktivitu, obsah fenolových kyselín, flavonoidov a vypracujeme senzorické profily káv z rôznych geografických oblastí. V zelenej káve stanovíme obsah mykotoxínov produkovaných mikromycétami a ťažkých kovov z dôvodu kontaminácie životného prostredia v krajinách pôvodu kávy. Inovatívnymi postupmi spracujeme výberové kávy z rôznych geografických oblastí a taktiež nové odrody káv ako sú Sarchimor alebo Catimor. Vzhľadom ku absencii legislatívnych limitov u viacerých typov mykotoxínov a ťažkých kovov vyhodnotíme tieto parametre z pohľadu aktuálnych právnych predpisov a poskytneme naše výsledky pre aktualizáciu a prípravu nových právnych predpisov.
The aim of project will be evaluation of parameters of health safety and quality of coffee and impact of innovative technological methods on these parameters. Green coffee will be processed using carbonic maceration and anaerobic fermentation. Then it will be roasted using different intensities as well as impact of various methods of coffee preparation on caffeine, acrylamide, antioxidant activity, phenolic acids, flavonoids and sensory profiles of coffee from different geographical areas is evaluated. In green coffee mycotoxins produced by micromycetes and heavy metals due to environmental burden in countries coffee origin will be analysed. Innovative approach will be used for processing of specialty coffee from various geographical regions and for new varieties of coffee, Sarchimor or Catimor. Due to absence of legislative limits for coffee in respect to various mycotoxins and heavy metals, from perspective of current legislation, parameters will be evaluated and results provided for legislation update.
 
Publikačné výstupy