Využitie funkčného 3D modelu čreva kurčiat na štúdium účinku nových laktobacilových izolátov počas infekcie pôvodcami významných zoonotických alimentárnych nákaz
Základné údaje
Anglický názov:
Use of a functional 3D model of chicken intestine to study the effect of new lactobacillus isolates during infection by major zoonotic foodborne infections
Registračné číslo:
1/0098/22
Zdroj:
Vedecká grantová agentúra MŠVVaŠ SR a SAV (VEGA)
Doba realizácie:
2022 - 2025
Riešiteľ (UVLF):
Karaffová Viera, doc. MVDr., PhD. (2022: % | 2023: % | 2024: % | 2025: %)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra morfologických disciplín
Pracovisko riešiteľa:
Katedra morfologických disciplín
Spoluriešitelia:
Király Ján, RNDr., PhD. (2022: % | 2023: % | 2024: % | 2025: %)
Petrovová Eva, prof. MVDr., PhD. (2022: % | 2023: % | 2024: % | 2025: %)
Szabóová Renáta, doc. MVDr., PhD. (2022: % | 2023: % | 2024: % | 2025: %)
Teleky Jana, MVDr., PhD. (2022: % | 2023: % | 2024: % | 2025: %)
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
Finančné ukazovatele
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2022
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2023
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2024
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2025
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Anotácia
Vo svete prevláda zvýšený záujem o konzumáciu hydinového mäsa, ktoré predstavuje hlavný zdroj nákazy najčastejšie hlásených alimentárnych infekcii u ľudí. V prevencii a terapii sa ako perspektívna voľba ukazuje aplikácia probiotických kmeňov. V bežnej praxi sa potencionálne probiotické kmene testujú najprv po mikrobiologickej stránke v in vitro podmienkach a následne na bunkových líniách. Najčastejšie používanými sú 2D bunkové línie, ktoré nie sú dokonalým modelom na in vitro štúdium mechanizmu interakcie probiotická baktéria a hostiteľ, pretože nie sú schopné reálne napodobniť prirodzené reakcie živého organizmu. Použitie 3D modelov bunkových línií poskytuje vhodný model pre detailné štúdium interakcií baktéria – črevo. Projekt bude zameraný na testovanie probiotických vlastností novo izolovaných laktobacilov na 3D funkčnom modeli čreva kurčiat, čo predstavuje perspektívnu možnosť získania nových poznatkov v oblasti imunitného systému hydiny ovplyvnenej infekciou zoonotickými pôvodcami alimentárnych nákaz.
The world is dominated by the increased interest in the consumption of poultry meat, which is the main source of infection of the most commonly reported foodborne infections in humans. In prevention and therapy, the application of probiotic strains is proving to be a promising choice. In common practice, potential probiotic strains are tested first from a microbiological point of view in vitro and then on cell lines. The most commonly used are 2D cell lines, which are not a perfect model for the in vitro study of the mechanism of interaction between a probiotic bacterium and a host, because they are not able to realistically mimic the natural reactions of a living organism. The use of 3D models of cell lines provides a suitable model for the detailed study of bacterial-gut interactions. The project will focus on testing the probiotic properties of newly isolated lactobacilli 3D working model of the intestine of chickens, which represents a promising opportunity to acquire new knowledge of the immune system.
Publikačné výstupy