Projektová karta

Zoonotické vírusová patogény u potravinových zvierat: molekulárna epizootológia/ epidemiológia a štúdium transmisie

 
Základné údaje
Anglický názov:
Zoonotic viral pathogens in food animals: molecular epizootology/ epidemiology and study of transmission
Registračné číslo:
1/0220/24
Zdroj:
Vedecká grantová agentúra MŠVVaŠ SR a SAV (VEGA)
Doba realizácie:
2024 - 2027
Riešiteľ (UVLF):
Jacková Anna, doc. MVDr., PhD. (2024: %  |  2025: %  |  2026: %  |  2027: %)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra epizootológie, parazitológie a ochrany spoločného zdravia
Pracovisko riešiteľa:
Katedra epizootológie, parazitológie a ochrany spoločného zdravia
Spoluriešitelia:
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
 
Finančné ukazovatele
 
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
 
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2024
17315
0
0
0
17315 / 0
0 / 0
2025
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2026
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2027
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
17315
0
0
0
17315 / 0
0 / 0
 
Anotácia
Projekt je zameraný na štúdium prenosu a šírenia zoonotických enterálnych vírusov za ktoré sú podľa poslednej správy EFSA považované norovírusy, rotavírusy a vírus hepatitídy E. Prítomnosť týchto vírusov u potravinových zvierat domácich aj voľne žijúcich znamená, že sa stávajú súčasťou potravinového reťazca človeka. Genetická typizácia prispeje k poznaniu genetickej variability týchto vírusov u potravinových zvierat a u humánnych pacientov. Na štúdium transmisie týchto zoonotických vírusových patogénov budú využívané metódy molekulárnej epizootológie/ molekulárnej epidemiológie, ktoré sa zaoberajú hľadaním fylogenetických vzťahov medzi rôznymi vírusovými kmeňmi. Spoznanie týchto vzájomných vzťahov a úzka spolupráca veterinárnych a humánnych lekárov prispeje k odhaleniu ciest prenosu zoonotických vírusových patogénov, umožní určiť hlavné rizikové faktory infekcie a navrhnúť spôsoby minimalizácie rizika.
The project is focused on the study of the transmission and spread of zoonotic enteric viruses, which, according to the latest EFSA report, are considered to be noroviruses, rotaviruses and the hepatitis E virus. The presence of these viruses in both domestic and wild food animals means that they become part of the human food chain. Genetic typing will contribute to the knowledge of the genetic variability of these viruses in food animals and in human patients. To study the transmission of these zoonotic viral pathogens, the methods of molecular epizootology/molecular epidemiology, which deal with the search for phylogenetic relationships between different virus strains, will be used. The recognition of these interrelationships and the close cooperation of veterinary and human doctors will contribute to the discovery of the transmission routes of zoonotic viral pathogens, allow to determine the main risk factors of infection and propose ways to minimize the risk.
 
Publikačné výstupy