Aplikácia inovatívnej ex vivo kultúry kuracieho čreva pre kompexný výskum probiotickej modulácie črevnej mikrobioty u brojlerovej hydiny

 
Základné údaje
Anglický názov:
Application of innovative ex vivo chicken intestine culture for comprehensive research on probiotic modulation of gut microbiota in broiler poultry
Registračné číslo:
SK-HU-24-0006
Zdroj:
Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV)
Doba realizácie:
2025 - 2027
Hlavný partner:
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Partneri:
Univerzita veterinárskeho lekárstva v Budapešti
Riešiteľ (UVLF):
Karaffová Viera, doc. MVDr., PhD. (2025: %  |  2026: %  |  2027: %)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra morfologických disciplín
Pracovisko riešiteľa:
Katedra morfologických disciplín
Spoluriešitelia:
Kiššová Zuzana, MVDr., PhD. (2025: %  |  2026: %  |  2027: %)
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
 
Finančné ukazovatele
 
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
 
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2025
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2026
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2027
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
 
Anotácia
Hydina zohráva kľúčovú úlohu v šírení alimentárnych zoonotických nákaz hlavne pre konzumentov, avšak nedostatok reprezentatívnych bunkových kultúr znemožňuje detailné ex vivo štúdium čreva hydiny a interakcií hostiteľ-patogén. Bežne využívané modely čreva ex vivo nie sú schopné napodobniť komplexné interakcie s inými typmi buniek. Vhodnou alternatívou môže byť využitie nedávno charakterizovaných črevných modelov hydiny – explantov, pomocou ktorých vieme skúmať účinky vybraných probiotík v súvislosti ich pôsobenia v prevencii a liečbe alimentárnych nákaz hydiny. Tento inovatívny ex vivo model bol vyvinutý na spolupracujúcom oddelení Katedry biochémie, Katedra fyziológie a biochémie na UVMB v Budapešti. Výsledky získané zo spoločnej spolupráce umožňujú integráciu najnovších poznatkov v oblasti komplexného výskumu črevného mikrobiómu a účinkov probiotických baktérií. Získané výsledky zároveň môžu podporiť vývoj udržateľných a inovatívnych prístupov k zlepšeniu zdravia brojlerovej hydiny, čo môže mať priamy ekonomický vplyv prostredníctvom zvýšenia efektivity poľnohospodárskej produkcie a zníženia nákladov spojených so zvládnutím zoonotických alimentárych nákaz. Pre domáce pracovisko a riešiteľský kolektív znamená spolupráca príležitosť na zlepšenie odborných kompetencií, prístup k špeciálnym technológiám a zvýšenie atraktivity pre ďalšie medzinárodné projekty a financovanie.
Poultry plays a key role in the spread of foodborne zoonotic diseases, mainly to consumers, but the lack of representative cell cultures prevents detailed ex vivo studies of the poultry gut and host-pathogen interactions. Commonly used ex vivo gut models are unable to mimic complex interactions with other cell types. A suitable alternative may be the use of recently characterized poultry gut models – explants, with which we can investigate the effects of selected probiotics in relation to their action in the prevention and treatment of foodborne poultry diseases. This innovative ex vivo model was developed at the collaborating department of the Division of Biochemistry, the Department of Physiology and Biochemistry at the University of Budapest. The results obtained from the joint collaboration allow the integration of the latest knowledge in the field of comprehensive research of the gut microbiome and the effects of probiotic bacteria. The results obtained can also support the development of sustainable and innovative approaches to improving the health of broiler poultry, which can have a direct economic impact by increasing the efficiency of agricultural production and reducing the costs associated with managing zoonotic foodborne diseases. For the home workplace and the research team, cooperation means an opportunity to improve professional competencies, access to special technologies and increase attractiveness for further international projects and funding.
 
Publikačné výstupy