Ovplyvňovanie  imunitného systému sliznice čreva  kurčiat infikovaných Campylobacter spp.

 
Základné údaje
Anglický názov:
Modulation of immune system of mucous intestine of chickens infected with Campylobacter spp.
Registračné číslo:
1/0562/16
Zdroj:
Vedecká grantová agentúra MŠVVaŠ SR a SAV (VEGA)
Doba realizácie:
2016 - 2018
Riešiteľ (UVLF):
Levkut Mikuláš, prof. MVDr., DrSc. (2016: 70%  |  2017: 70%  |  2018: 70%)
Pracovisko riešiteľa:
Pracovisko externých učiteľov
Pracovisko riešiteľa:
Pracovisko externých učiteľov
Spoluriešitelia:
Ševčíková Zuzana, prof. MVDr., PhD. (2016: 90%  |  2017: 90%  |  2018: 90%)
Revajová Viera, doc. MVDr., PhD. (2016: 90%  |  2017: 90%  |  2018: 90%)
Herich Róbert, prof. MVDr., PhD. (2016: 30%  |  2017: 30%  |  2018: 30%)
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
 
Finančné ukazovatele
 
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
 
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2016
7526
7174.8
0
0
7526 / 7174.8
0 / 0
2017
8323
5059.28
0
0
8323 / 5059.28
0 / 0
2018
8405
12019.9
0
0
8405 / 12019.9
0 / 0
Spolu
24254
24253.98
0
0
24254 / 24253.98
0 / 0
 
Anotácia
Kampylobakterióza je najčastejšia zoónotická choroba u ľudí na svete. Hydinové mäso kontaminované Campylobacter jejuni (C. jejuni) je dôležitým zdrojom tejto enterálnej zoonózy. Brojlerové kurčatá sú často prirodzeným zdrojom tohto patogéna. Z toho dôvodu intervencia na farmách z dôvodu redukcie kolonizácie patogéna v črevnom trakte hydiny stáva sa významným faktorom v boji proti tejto zoonóze. Objasňovanie mechanizmu vzniku iniciálnych lézií v sliznici črevného traktu a zmien hladín cytokínov po infekcii Campylobacter spp. v tomto projekte umožní stanoviť efektívnu dobu aplikácie a optimálnu dávku probiotických baktérii s antagonistickou aktivitou proti C. jejuni. Ovplyvňovanie expresie mRNA IgA a produkcie sekrečného IgA do črevného traktu a interakcie s cytokínmi a mucínom nám umožní definovať efektívne probiotcké baktérie s preventívnym účinkom proti C. jejuni.
Campylobacteriosis is the most frequent zoonotic disease in humans worldwide. Poultry meat contaminated by Campylobacter jejuni (C. jejunu) is an important source of this enteric zoonosis. Broiler chickens are the common natural host for this pathogen. Therefore, intervention at the farm level by reducingpathogen colonisation should be taken into consideration in any control policy.Understanding of mechnismof arising initial lesions in the epithelial covering of intestinal tract and changes at the levelof cytokinesafter infection with Campylobacter spp. in this project will be able to determine the effective period of administration and optimalize the dose of probiotic bacteria with antagonistic activity against C. jejuni. Modulation of expression if mRNA IgA and production of secreted IgA into intestinal tract and interaction with cytokines and mucin will result in to define probiotic bacteria with preventive effect against C. jejuni.
 
Publikačné výstupy