Analysis of nutrition impact on production, level of metabolic and ecological load of dairy cows on farm -application of knowledge for diagnostics and education
Basic information
Slovak title:
Analýza vplyvu výživy na produkciu, úroveň metabolickej a ekologickej záťaže v chove dojníc – aplikácia poznatkov pre diagnostiku a vzdelávanie
Registration No.:
011UVLF-4/2020
Source:
Cultural and educational grant agency (Ministry of education, science, research and sport of the Slovak Republic)
Implementation time:
2020 - 2022
Principal (UVMP):
Maskaľová Iveta, doc. MVDr., PhD. (2020: 80% | 2021: 90% | 2022: 80%)
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Contributors:
Bujňák Lukáš, doc. MVDr., PhD. (2020: 10% | 2021: 10% | 2022: 5%)
Timkovičová Lacková Petra, MVDr., PhD. (2020: 10% | 2021: 0% | 2022: 15%)
Field of study:
200 - Veterinary Sciences
Financial indicators
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2020
10596
10596
0
0
10596 / 10596
0 / 0
2021
11546
11546
0
0
11546 / 11546
0 / 0
2022
10266
0
0
0
10266 / 0
0 / 0
Spolu
32408
22142
0
0
32408 / 22142
0 / 0
Anotation
Navrhovaný projekt je zameraný na spracovanie multidisciplinárneho systému hodnotenia úrovne výživy, efektívnosti produkcie, reprodukcie, zdravia dojníc a ekologickej záťaže prostredia pri farmovom chove dojníc. Cieľom projektu je spracovať model laboratórneho a softvérového hodnotenia vplyvu výživy na kvalitu a efektívnosť produkcie, metabolickú a ekologickú záťaž prostredia pri riadení výživy na úrovni farmy. Analyzovaný súbor získaných výsledkov v prepojení na hodnotenie produkčných ukazovateľov bude štatisticky a softvérovo spracovaný, kde na základe korelačných závislostí budú hodnotené kritické miesta úrovne výživy, bachorovej fermentácie, intermediárneho metabolizmu a metabolickej záťaže, ako predpoklad pre návrh nutričných opatrení na úrovni chovu.
The proposed project is focused on the elaboration of a multidisciplinary system for evaluation of nutritional levels, the efficiency of production, reproduction, and health of dairy cow and an environmental load of the environment on farms of dairy cows. The aim of the project is to elaborate a model of laboratory and software evaluation of nutrition influence on quality and efficiency of production, metabolic and ecological load of nutrition management at farm level. The analyzed set of obtained results in the relationship to the evaluation of markers of production will be statistically and software elaborate and based on correlation dependencies will be evaluated critical points of nutrition level, rumen fermentation, intermediate metabolism and metabolic load and assessed as a prerequisite for designing nutritional measures at the breeding level.
Publication outputs