Projektová karta

Analýza vplyvu výživy na produkciu, úroveň metabolickej a ekologickej záťaže v chove dojníc – aplikácia poznatkov pre diagnostiku a vzdelávanie

 
Základné údaje
Anglický názov:
Analysis of nutrition impact on production, level of metabolic and ecological load of dairy cows on farm -application of knowledge for diagnostics and education
Registračné číslo:
011UVLF-4/2020
Zdroj:
Kultúrna a edukačná grantová agentúra MŠVVaŠ SR (KEGA)
Doba realizácie:
2020 - 2022
Riešiteľ (UVLF):
Maskaľová Iveta, doc. MVDr., PhD. (2020: 80%  |  2021: 90%  |  2022: 80%)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra výživy a chovu zvierat
Pracovisko riešiteľa:
Katedra výživy a chovu zvierat
Spoluriešitelia:
Bujňák Lukáš, doc. MVDr., PhD. (2020: 10%  |  2021: 10%  |  2022: 5%)
Timkovičová Lacková Petra, MVDr., PhD. (2020: 10%  |  2021: 0%  |  2022: 15%)
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
 
Finančné ukazovatele
 
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
 
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2020
10596
10596
0
0
10596 / 10596
0 / 0
2021
11546
11546
0
0
11546 / 11546
0 / 0
2022
10266
0
0
0
10266 / 0
0 / 0
Spolu
32408
22142
0
0
32408 / 22142
0 / 0
 
Anotácia
Navrhovaný projekt je zameraný na spracovanie multidisciplinárneho systému hodnotenia úrovne výživy, efektívnosti produkcie, reprodukcie, zdravia dojníc a ekologickej záťaže prostredia pri farmovom chove dojníc. Cieľom projektu je spracovať model laboratórneho a softvérového hodnotenia vplyvu výživy na kvalitu a efektívnosť produkcie, metabolickú a ekologickú záťaž prostredia pri riadení výživy na úrovni farmy. Analyzovaný súbor získaných výsledkov v prepojení na hodnotenie produkčných ukazovateľov bude štatisticky a softvérovo spracovaný, kde na základe korelačných závislostí budú hodnotené kritické miesta úrovne výživy, bachorovej fermentácie, intermediárneho metabolizmu a metabolickej záťaže, ako predpoklad pre návrh nutričných opatrení na úrovni chovu.
The proposed project is focused on the elaboration of a multidisciplinary system for evaluation of nutritional levels, the efficiency of production, reproduction, and health of dairy cow and an environmental load of the environment on farms of dairy cows. The aim of the project is to elaborate a model of laboratory and software evaluation of nutrition influence on quality and efficiency of production, metabolic and ecological load of nutrition management at farm level. The analyzed set of obtained results in the relationship to the evaluation of markers of production will be statistically and software elaborate and based on correlation dependencies will be evaluated critical points of nutrition level, rumen fermentation, intermediate metabolism and metabolic load and assessed as a prerequisite for designing nutritional measures at the breeding level.
 
Publikačné výstupy