Project sheet

Application of organic feed in poultry nutrition for the production of functional foods enriched with important polyunsaturated fatty acids

 
Basic information
Slovak title:
Aplikácia biokrmív vo výžive hydiny na produkciu funkčných potravín obohatených o významné polynenasýtené mastné kyseliny
Registration No.:
APVV-14-0397
Source:
Slovak research and development agency
Implementation time:
2015 - 2019
Main partner:
University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice
Partners:
Slovak University of Technology in Bratislava
Principal (UVMP):
Marcinčák Slavomír, prof. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Principal workplace:
Department of Food Hygiene, Technology and Safety
Principal workplace:
Department of Food Hygiene, Technology and Safety
Contributors:
Nagy Jozef, prof. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Bartkovský Martin, Mgr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Jevinová Pavlina, MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Koréneková Beáta, MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Kožárová Ivona, doc. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Marcinčáková Dana, doc. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Maskaľová Iveta, doc. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Mudroňová Dagmar, prof. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Popelka Peter, prof. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Reitznerová Anna, MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Field of study:
190 - Agricultural and forestry sciences
 
Financial indicators
 
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
 
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2015
34000
34000
0
0
34000 / 34000
0 / 0
2016
65000
65000
0
0
65000 / 65000
0 / 0
2017
64000
64000
0
0
64000 / 64000
0 / 0
2018
64000
64000
0
0
64000 / 64000
0 / 0
2019
22998
22998
0
0
22998 / 22998
0 / 0
Spolu
249998
249998
0
0
249998 / 249998
0 / 0
 
Anotation
Základným cieľom projektu bolo polosuchými fermentáciami pomocou nižších vláknitých húb (Cunninghamella, Mortierella, Umbelopsis) efektívne rastúcich a utilizujúcich agropotravinárske odpadové materiály (pšeničné otruby, kukuričný šrot) pripraviť biokrmivá (BK) obohatené o cielené polynenasýtené mastné kyseliny (PNMK) a pigmenty. Po otestovaní všetkých pripravených BK boli vybrané tri druhy, pričom v prvých dvoch hlavnou PNMK bola kyselina gama-linolénová (GLA) a betakarotén a v treťom krmive významnými kyselinami boli alfa-linolénová, eikozapentaénová a arachidonová. Jednotlivé BK boli v dávke 10 a 15 % pridávané do krmiva brojlerových kurčiat a sliepok a sledoval sa ich vplyv na zvýšenie podielu významných PNMK v tuku mäsa a vajec, ako aj vplyv BK na produkčné parametre a zdravie zvierat počas výkrmu a kvalitu produkovaného mäsa a vajec. Výsledky všetkých experimentov potvrdili pozitívny vplyv BK na zvýšenie podielu PNMK v tuku produkovaného mäsa, ako aj vajec. Bol zaznamenaný pozitívny vplyv na imunitný systém a zlepšila sa mikroflóra čreva brojlerových kurčiat. Nebol zaznamenaný negatívny vplyv BK na senzorické vlastnosti a oxidačnú stabilitu produkovaného mäsa a vajec. Najvýraznejší efekt na všetky sledované parametre malo BK pripravené fermentáciou kmeňa Umbelopsis isabellina CCF 2412, ktorá ako substrát utilizovala pšeničné otruby za produkcie GLA a betakaroténu. Optimálny prídavok do krmiva kurčiat predstavuje 10 %. Vyššie dávky BK nemajú už priaznivý vplyv na produkčné parametre hydiny a kvalitatívne parametre produkovaného mäsa a vajec. Nakoľko boli vykonané všetky experimenty a otestovaný vplyv BK na produkčné parametre hydiny a kvalitu produktov, tak ako bolo naplánované v cieľoch projektu, pokladáme všetky ciele za splnené. Biotechnologickými procesmi je možné zhodnotiť vedľajšie produkty poľnohospodárskeho pôvodu na plnohodnotné krmivo vo výžive hydiny. Aplikácia BK vo výžive hydiny predstavuje ďalšiu z možnosti, ako obohatiť mäso a vajcia o významné PNMK, pričom výsledkom je funkčná potravina s priaznivým účinkom na ľudské zdravie.
The aim of the project was preparation of biofeed (BF) enriched by polyunsaturated fatty acids (PUFA) and pigments. This biofeed was prepared by solid-state fermentation using lower filamentous fungi (Cunninghamella, Mortierella, Umbelopsis) that are able to utilize agro-food waste materials (wheat bran, corn meal) as a substrate for fermentation process. At the beginning, all types of feed were prepared and subsequently three of them selected for experiments. Gama-linolenic (GLA),alpha-linolenic, eicosapentaenoic, arachidonic acid and betacarotene were the main important components in prepared feed. Feed was used in fattening as a 10 or 15 % replacement in commercial feed mixtures for broilers and laying hens. The impact of BF addition on quality and significant PUFA amount in meat fat and eggs, as well as the effect on production parameters and animal health was evaluated. The results of all experiments confirmed the positive effect of fermented BF on increasing in the proportion of PUFA in meat fat and eggs. The positive effect on immune system and improving in intestinal microbiota was also recorded. The impact on sensory parameters and oxidative stability of produced meat and eggs was not observed. The most pronounced effect on all monitored parameters was recorded after using feed (10 % replacement of commercial feed) produced with using Umbelopsis isabellina CCF 2412 and wheat bran as a substrate for fermentation during which GLA and betacarotene were produced. The higher doses of BF did not cause the positive results. All the experiments were conducted and the impact of BF on production parameters and eggs quality was examined, therefore we can conclude that all the objectives of our project have been met. By-products or waste of agricultural origin can be assessed by means of biotechnological processes on a feed addition of poultry nutrition. BF application is other way to enrich the meat and eggs with important PUFA resulting in a functional food with a beneficial effect on human health.
 
Publication outputs