Projektová karta

Aplikácia biokrmív vo výžive hydiny na produkciu funkčných potravín obohatených o významné polynenasýtené mastné kyseliny

 
Základné údaje
Anglický názov:
Application of organic feed in poultry nutrition for the production of functional foods enriched with important polyunsaturated fatty acids
Registračné číslo:
APVV-14-0397
Zdroj:
Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV)
Doba realizácie:
2015 - 2019
Hlavný partner:
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Partneri:
Slovenská technická univerzita v Bratislave
Riešiteľ (UVLF):
Marcinčák Slavomír, prof. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Spoluriešitelia:
Nagy Jozef, prof. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Bartkovský Martin, Mgr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Jevinová Pavlina, MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Koréneková Beáta, MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Kožárová Ivona, doc. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Marcinčáková Dana, doc. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Maskaľová Iveta, doc. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Mudroňová Dagmar, prof. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Popelka Peter, prof. MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Reitznerová Anna, MVDr., PhD. (2015: %  |  2016: %  |  2017: %  |  2018: %  |  2019: %)
Vedný odbor:
190 - Poľnohospodárske a lesnícke vedy
 
Finančné ukazovatele
 
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
 
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2015
34000
34000
0
0
34000 / 34000
0 / 0
2016
65000
65000
0
0
65000 / 65000
0 / 0
2017
64000
64000
0
0
64000 / 64000
0 / 0
2018
64000
64000
0
0
64000 / 64000
0 / 0
2019
22998
22998
0
0
22998 / 22998
0 / 0
Spolu
249998
249998
0
0
249998 / 249998
0 / 0
 
Anotácia
Základným cieľom projektu bolo polosuchými fermentáciami pomocou nižších vláknitých húb (Cunninghamella, Mortierella, Umbelopsis) efektívne rastúcich a utilizujúcich agropotravinárske odpadové materiály (pšeničné otruby, kukuričný šrot) pripraviť biokrmivá (BK) obohatené o cielené polynenasýtené mastné kyseliny (PNMK) a pigmenty. Po otestovaní všetkých pripravených BK boli vybrané tri druhy, pričom v prvých dvoch hlavnou PNMK bola kyselina gama-linolénová (GLA) a betakarotén a v treťom krmive významnými kyselinami boli alfa-linolénová, eikozapentaénová a arachidonová. Jednotlivé BK boli v dávke 10 a 15 % pridávané do krmiva brojlerových kurčiat a sliepok a sledoval sa ich vplyv na zvýšenie podielu významných PNMK v tuku mäsa a vajec, ako aj vplyv BK na produkčné parametre a zdravie zvierat počas výkrmu a kvalitu produkovaného mäsa a vajec. Výsledky všetkých experimentov potvrdili pozitívny vplyv BK na zvýšenie podielu PNMK v tuku produkovaného mäsa, ako aj vajec. Bol zaznamenaný pozitívny vplyv na imunitný systém a zlepšila sa mikroflóra čreva brojlerových kurčiat. Nebol zaznamenaný negatívny vplyv BK na senzorické vlastnosti a oxidačnú stabilitu produkovaného mäsa a vajec. Najvýraznejší efekt na všetky sledované parametre malo BK pripravené fermentáciou kmeňa Umbelopsis isabellina CCF 2412, ktorá ako substrát utilizovala pšeničné otruby za produkcie GLA a betakaroténu. Optimálny prídavok do krmiva kurčiat predstavuje 10 %. Vyššie dávky BK nemajú už priaznivý vplyv na produkčné parametre hydiny a kvalitatívne parametre produkovaného mäsa a vajec. Nakoľko boli vykonané všetky experimenty a otestovaný vplyv BK na produkčné parametre hydiny a kvalitu produktov, tak ako bolo naplánované v cieľoch projektu, pokladáme všetky ciele za splnené. Biotechnologickými procesmi je možné zhodnotiť vedľajšie produkty poľnohospodárskeho pôvodu na plnohodnotné krmivo vo výžive hydiny. Aplikácia BK vo výžive hydiny predstavuje ďalšiu z možnosti, ako obohatiť mäso a vajcia o významné PNMK, pričom výsledkom je funkčná potravina s priaznivým účinkom na ľudské zdravie.
The aim of the project was preparation of biofeed (BF) enriched by polyunsaturated fatty acids (PUFA) and pigments. This biofeed was prepared by solid-state fermentation using lower filamentous fungi (Cunninghamella, Mortierella, Umbelopsis) that are able to utilize agro-food waste materials (wheat bran, corn meal) as a substrate for fermentation process. At the beginning, all types of feed were prepared and subsequently three of them selected for experiments. Gama-linolenic (GLA),alpha-linolenic, eicosapentaenoic, arachidonic acid and betacarotene were the main important components in prepared feed. Feed was used in fattening as a 10 or 15 % replacement in commercial feed mixtures for broilers and laying hens. The impact of BF addition on quality and significant PUFA amount in meat fat and eggs, as well as the effect on production parameters and animal health was evaluated. The results of all experiments confirmed the positive effect of fermented BF on increasing in the proportion of PUFA in meat fat and eggs. The positive effect on immune system and improving in intestinal microbiota was also recorded. The impact on sensory parameters and oxidative stability of produced meat and eggs was not observed. The most pronounced effect on all monitored parameters was recorded after using feed (10 % replacement of commercial feed) produced with using Umbelopsis isabellina CCF 2412 and wheat bran as a substrate for fermentation during which GLA and betacarotene were produced. The higher doses of BF did not cause the positive results. All the experiments were conducted and the impact of BF on production parameters and eggs quality was examined, therefore we can conclude that all the objectives of our project have been met. By-products or waste of agricultural origin can be assessed by means of biotechnological processes on a feed addition of poultry nutrition. BF application is other way to enrich the meat and eggs with important PUFA resulting in a functional food with a beneficial effect on human health.
 
Publikačné výstupy