Project sheet

Creation of study material for theoretical and practical preparation for the subject – Food and Feed Mycology and Mycotoxicology

 
Basic information
Slovak title:
Tvorba študijného materiálu pre teoretickú a praktickú prípravu z predmetu – Mykológia a mykotoxikológia krmív a potravín
Registration No.:
013UVLF-4/2021
Source:
Cultural and educational grant agency (Ministry of education, science, research and sport of the Slovak Republic)
Implementation time:
2021 - 2023
Principal (UVMP):
Jevinová Pavlina, MVDr., PhD. (2021: %  |  2022: %  |  2023: %)
Principal workplace:
Department of Food Hygiene, Technology and Safety
Principal workplace:
Department of Food Hygiene, Technology and Safety
Contributors:
Pipová Monika, doc. MVDr., CSc. (2021: %  |  2022: %  |  2023: %)
Popelka Peter, prof. MVDr., PhD. (2021: %  |  2022: %  |  2023: %)
Regecová Ivana, doc. MVDr., PhD. (2021: %  |  2022: %  |  2023: %)
Marcinčák Slavomír, prof. MVDr., PhD. (2021: %  |  2022: %  |  2023: %)
Koréneková Beáta, MVDr., PhD. (2021: %  |  2022: %  |  2023: %)
Nagy Jozef, prof. MVDr., PhD. (2021: %  |  2022: %  |  2023: %)
Roba Pavol, MVDr. (2021: %  |  2022: %  |  2023: %)
Várady Matúš, Mgr., PhD. (2021: %  |  2022: %  |  2023: %)
Field of study:
-
 
Financial indicators
 
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
 
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2021
8545.00
4697.09
0
0
8545.00 / 4697.09
0 / 0
2022
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2023
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
8545
4697.09
0
0
8545 / 4697.09
0 / 0
 
Anotation
V rámci inovácie študijného programu Bezpečnosť krmív a potravín na UVLF v Košiciach bola schválená zmena a rozšírenie študijného predmetu „Mykológia potravín a krmív“ na „Mykológia a mykotoxikológia potravín a krmív“. S touto zmenou súvisí aj zmena obsahovej náplne praktických cvičení, prednášok a s tým súvisiacej študijnej literatúry. Hlavným cieľom predkladaného projektu je príprava komplexného študijného materiálu na nový predmet „Mykológia a mykotoxikológia potravín a krmív“, ktorý bude podkladom pre teoretickú, ale aj praktickú prípravu študenta. V rámci predkladaného projektu sa zameriame na prípravu študijného materiálu vo forme vysokoškolskej učebnice vydanej v tlačenej a elektronickej forme. Okrem uvedeného študijného materiálu budú praktické cvičenia obohatené o najnovšie molekulárne metódy identifikácie mikromycét a metódy detekcie mykotoxínov v potravinách a krmivách. Metodické postupy pre jednotlivé analýzy budú spracované v návodoch na praktické cvičenia a aj vo forme videozáznamov, ktoré budú k dispozícií študentom online. Cieľom projektu je aj vytvorenie online skúšobných testov, ktoré budú slúžiť študentom na samohodnotenie nadobudnutých vedomostí v danej oblasti študijného predmetu. Vytvorenie študijného materiálu v tlačenej a elektronickej podobe umožní študentovi prípravu aj v dištančnej forme štúdia a prístup k informáciám vo forme, ktorá mu bude viac vyhovovať.
As a part of innovation of the study program Feed and Food Safety at UVMP in Košice, the modification and extension of an existing subject „Food and Feed Mycology“ to „Food and Feed Mycology and Mycotoxicology“ was approved by the University management. This modification requires changes in all lectures and laboratory practicals, as well as a complete revision of the available study literature. The main goal of the proposed project is to prepare comprehensive study material for the new subject „Food and Feed Mycology and Mycotoxicology“ that will be the basis for theoretical and practical teaching. As a part of this study material, a textbook in both printed and electronic forms will be prepared. In addition to publishing the above-mentioned textbook, all practicals will be complemented by the latest molecular methods used to identify micromycetes and to detect mycotoxins in food and feed samples. All analytical methods will be presented to students in the form of instructions prepared for individual laboratory practicals, as well as in the form of online videos. The aim of this project is also to prepare online tests that will help students to self-assess the acquired knowledge in the field. The elaboration of comprehensive study material in both printed and electronic forms will enable course participants to study even in the case of distance learning and to gain access to all information in the most appropriate form of study for each of them.
 
Publication outputs