Tvorba študijného materiálu pre teoretickú a praktickú prípravu z predmetu – Mykológia a mykotoxikológia krmív a potravín
Základné údaje
Anglický názov:
Creation of study material for theoretical and practical preparation for the subject – Food and Feed Mycology and Mycotoxicology
Registračné číslo:
013UVLF-4/2021
Zdroj:
Kultúrna a edukačná grantová agentúra MŠVVaŠ SR (KEGA)
Doba realizácie:
2021 - 2023
Riešiteľ (UVLF):
Jevinová Pavlina, MVDr., PhD. (2021: % | 2022: % | 2023: %)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Spoluriešitelia:
Pipová Monika, doc. MVDr., CSc. (2021: % | 2022: % | 2023: %)
Popelka Peter, prof. MVDr., PhD. (2021: % | 2022: % | 2023: %)
Regecová Ivana, doc. MVDr., PhD. (2021: % | 2022: % | 2023: %)
Marcinčák Slavomír, prof. MVDr., PhD. (2021: % | 2022: % | 2023: %)
Koréneková Beáta, MVDr., PhD. (2021: % | 2022: % | 2023: %)
Nagy Jozef, prof. MVDr., PhD. (2021: % | 2022: % | 2023: %)
Roba Pavol, MVDr. (2021: % | 2022: % | 2023: %)
Várady Matúš, Mgr., PhD. (2021: % | 2022: % | 2023: %)
Vedný odbor:
-
Finančné ukazovatele
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2021
8545.00
4697.09
0
0
8545.00 / 4697.09
0 / 0
2022
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2023
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
8545
4697.09
0
0
8545 / 4697.09
0 / 0
Anotácia
V rámci inovácie študijného programu Bezpečnosť krmív a potravín na UVLF v Košiciach bola
schválená zmena a rozšírenie študijného predmetu „Mykológia potravín a krmív“ na „Mykológia
a mykotoxikológia potravín a krmív“. S touto zmenou súvisí aj zmena obsahovej náplne praktických
cvičení, prednášok a s tým súvisiacej študijnej literatúry. Hlavným cieľom predkladaného projektu
je príprava komplexného študijného materiálu na nový predmet „Mykológia a mykotoxikológia
potravín a krmív“, ktorý bude podkladom pre teoretickú, ale aj praktickú prípravu študenta. V rámci
predkladaného projektu sa zameriame na prípravu študijného materiálu vo forme vysokoškolskej
učebnice vydanej v tlačenej a elektronickej forme. Okrem uvedeného študijného materiálu budú
praktické cvičenia obohatené o najnovšie molekulárne metódy identifikácie mikromycét a metódy
detekcie mykotoxínov v potravinách a krmivách. Metodické postupy pre jednotlivé analýzy budú
spracované v návodoch na praktické cvičenia a aj vo forme videozáznamov, ktoré budú k dispozícií
študentom online. Cieľom projektu je aj vytvorenie online skúšobných testov, ktoré budú slúžiť
študentom na samohodnotenie nadobudnutých vedomostí v danej oblasti študijného predmetu.
Vytvorenie študijného materiálu v tlačenej a elektronickej podobe umožní študentovi prípravu aj v
dištančnej forme štúdia a prístup k informáciám vo forme, ktorá mu bude viac vyhovovať.
As a part of innovation of the study program Feed and Food Safety at UVMP in Košice, the
modification and extension of an existing subject „Food and Feed Mycology“ to „Food and Feed
Mycology and Mycotoxicology“ was approved by the University management. This modification
requires changes in all lectures and laboratory practicals, as well as a complete revision of the
available study literature. The main goal of the proposed project is to prepare comprehensive study
material for the new subject „Food and Feed Mycology and Mycotoxicology“ that will be the basis
for theoretical and practical teaching. As a part of this study material, a textbook in both printed
and electronic forms will be prepared. In addition to publishing the above-mentioned textbook, all
practicals will be complemented by the latest molecular methods used to identify micromycetes and
to detect mycotoxins in food and feed samples. All analytical methods will be presented to students in
the form of instructions prepared for individual laboratory practicals, as well as in the form of online
videos. The aim of this project is also to prepare online tests that will help students to self-assess the
acquired knowledge in the field. The elaboration of comprehensive study material in both printed and
electronic forms will enable course participants to study even in the case of distance learning and to
gain access to all information in the most appropriate form of study for each of them.
Publikačné výstupy