Utilization of probiotics in aquaculture for prevention of bacterial diseases of fish

 
Basic information
Slovak title:
Využitie probiotík v akvakultúre pri prevencii bakteriálnych chorôb rýb
Registration No.:
1/0067/13
Source:
Scientific grant agency (Ministry of education, science, research and sport of the Slovak Republic)
Implementation time:
2013 - 2015
Principal (UVMP):
Popelka Peter, prof. MVDr., PhD. (2013: %  |  2014: %  |  2015: %)
Principal workplace:
Department of Food Hygiene, Technology and Safety
Principal workplace:
Department of Food Hygiene, Technology and Safety
Contributors:
Koščová Jana, doc. MVDr., PhD. (2013: %  |  2014: %  |  2015: %)
Nagy Jozef, prof. MVDr., PhD. (2013: %  |  2014: %  |  2015: %)
Nagyová Alena, MVDr., PhD. (2013: %  |  2014: %  |  2015: %)
Koréneková Beáta, MVDr., PhD. (2013: %  |  2014: %  |  2015: %)
Turek Peter, prof. MVDr., PhD. (2013: %  |  2014: %  |  2015: %)
Field of study:
200 - Veterinary Sciences
 
Financial indicators
 
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
 
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2013
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2014
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2015
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
 
Anotation
Cieľom projektu je izolácia kmeňov baktérií z gastrointestinálneho traktu (GIT) pstruha dúhového (Oncorhynchus mykiss) následne potencionálne využiteľných ako probiotiká pre zlepšenie zdravotného stavu v rámci farmového chovu rýb. Izolované kmene od rôznych vekových kategórií pstruha dúhového budú otestované in vitro na prežívateľnosť v podmienkach GIT rýb a bude vykonaný in vitro test antagonizmu voči vybraným patogénom rýb. V rámci experimentu bude vykonaný aj test schopnosti vybraných potencionálnych probiotických kmeňov kolonizovať GIT pstruha dúhového. Všetky testy budú uskutočnené rešpektujúc aktuálne podmienky vodného prostredia vo farmovom chove pstruha dúhového a to tak podmienky fyzikálno-chemické ako aj mikrobiologické.
The aim of the project is to isolate strains of bacteria from the gastrointestinal tract (GIT) of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), and then potentially use them as probiotics to improve the health of the farmed fish. Strains isolated from different age categories of rainbow trout will be tested in vitro on the survival in the fish gastrointestinal conditions and then in vitro test antagonism against selected fish pathogens will be performed. Finally, the ability of selected potential probiotic strains to colonize the gastrointestinal tract of rainbow trout will be tested. All tests will be carried out respecting the current physico-chemical and microbiological conditions of water environment in farming rainbow trout.
 
Publication outputs