Využitie probiotík v akvakultúre pri prevencii bakteriálnych chorôb rýb
Základné údaje
Anglický názov:
Utilization of probiotics in aquaculture for prevention of bacterial diseases of fish
Registračné číslo:
1/0067/13
Zdroj:
Vedecká grantová agentúra MŠVVaŠ SR a SAV (VEGA)
Doba realizácie:
2013 - 2015
Riešiteľ (UVLF):
Popelka Peter, prof. MVDr., PhD. (2013: % | 2014: % | 2015: %)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Spoluriešitelia:
Koščová Jana, doc. MVDr., PhD. (2013: % | 2014: % | 2015: %)
Nagy Jozef, prof. MVDr., PhD. (2013: % | 2014: % | 2015: %)
Nagyová Alena, MVDr., PhD. (2013: % | 2014: % | 2015: %)
Koréneková Beáta, MVDr., PhD. (2013: % | 2014: % | 2015: %)
Turek Peter, prof. MVDr., PhD. (2013: % | 2014: % | 2015: %)
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
Finančné ukazovatele
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2013
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2014
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2015
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Anotácia
Cieľom projektu je izolácia kmeňov baktérií z gastrointestinálneho traktu (GIT) pstruha dúhového (Oncorhynchus
mykiss) následne potencionálne využiteľných ako probiotiká pre zlepšenie zdravotného stavu v rámci farmového
chovu rýb. Izolované kmene od rôznych vekových kategórií pstruha dúhového budú otestované in vitro na
prežívateľnosť v podmienkach GIT rýb a bude vykonaný in vitro test antagonizmu voči vybraným patogénom rýb.
V rámci experimentu bude vykonaný aj test schopnosti vybraných potencionálnych probiotických kmeňov
kolonizovať GIT pstruha dúhového. Všetky testy budú uskutočnené rešpektujúc aktuálne podmienky vodného
prostredia vo farmovom chove pstruha dúhového a to tak podmienky fyzikálno-chemické ako aj mikrobiologické.
The aim of the project is to isolate strains of bacteria from the gastrointestinal tract (GIT) of rainbow trout
(Oncorhynchus mykiss), and then potentially use them as probiotics to improve the health of the farmed fish.
Strains isolated from different age categories of rainbow trout will be tested in vitro on the survival in the fish
gastrointestinal conditions and then in vitro test antagonism against selected fish pathogens will be performed.
Finally, the ability of selected potential probiotic strains to colonize the gastrointestinal tract of rainbow trout will
be tested. All tests will be carried out respecting the current physico-chemical and microbiological conditions of
water environment in farming rainbow trout.
Publikačné výstupy