Safety and quality of wild game meat and farmed game meat
Basic information
Slovak title:
Bezpečnosť a kvalita mäsa voľne žijúcej zveri a zveri z farmových chovov
Registration No.:
1/0403/08
Source:
Scientific grant agency (Ministry of education, science, research and sport of the Slovak Republic)
Implementation time:
2008 - 2010
Principal (UVMP):
Koréneková Beáta, MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Principal workplace:
Department of Food Hygiene, Technology and Safety
Principal workplace:
Department of Food Hygiene, Technology and Safety
Contributors:
Jevinová Pavlina, MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Dičáková Zuzana, RNDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Marcinčák Slavomír, prof. MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Kožárová Ivona, doc. MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Máté Dionýz, prof. MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Nagy Jozef, prof. MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Skalická Magdaléna, MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Pipová Monika, doc. MVDr., CSc. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Turek Peter, prof. MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Výrostková Jana, doc. MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Field of study:
200 - Veterinary Sciences
Financial indicators
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2008
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2009
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2010
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Anotation
Podstatou projektu bude štúdium faktorov, ktoré môžu ovplyvniť bezpečnosť a kvalitu mäsa voľne žijúcej zveri a zveri z farmových chovov. Integrovaný prístup k riešeniu problematiky je zaistený formou sledovania ciest prieniku, kumulácie, distribúcie cudzorodých látok vo vzorkách z voľne žijúcej zveri a zveri z farmových chovov. Projekt rieši aj identifikáciu faktorov, ktoré môžu ovplyvniť bezpečnosť a kvalitu v priebehu skladovania a zrenia mäsa s dôrazom na objasnenie mechanizmov spôsobujúcich biochemické a mikrobiologické zmeny v sledovaných vzorkách. Prínosom tohto výskumu bude získanie komplexných poznatkov na analýzu rizík u voľne žijúcej zveri a zveri z farmových chovov, ktoré vznikajú v dôsledku ekologickej záťaže, ale aj v závislosti od zabezpečenia
optimálnych podmienok ošetrenia a uskladnenia zveriny. Finálnym výsledkom štúdie bude analýza rizík a implementácia potrebných opatrení na minimalizáciu zdravotného rizika pri konzumácii mäsa zveri.
The basis of project will be study of factors, which can influence safety and quality of wild game meat and farmed game meat. Integrated approach to solution the problems ensured by observing the ways of penetration, cumulation, distribution an ocurrence of foreign substances in samples of wild game and farmed game. The project also solves identification of factors, which can influence safety and quality during storage and ripening of meat with emphasis on the explanation of mechanisms, causing biochemical and microbiological changes in examined samples. The acquisition of this research will be obtaining of complex of knowledge on the risk analysis in wild game and farmed game, which a rise in consequence of ecological burden, but also in dependence on the providing of optimal game-handling establishments and storage requirements of game meat. The final result of study will be risk analysis and implementation of necessary measures to minimalise health risk in consumption of game-meat.
Publication outputs