Bezpečnosť a kvalita mäsa voľne žijúcej zveri a zveri z farmových chovov
Základné údaje
Anglický názov:
Safety and quality of wild game meat and farmed game meat
Registračné číslo:
1/0403/08
Zdroj:
Vedecká grantová agentúra MŠVVaŠ SR a SAV (VEGA)
Doba realizácie:
2008 - 2010
Riešiteľ (UVLF):
Koréneková Beáta, MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Spoluriešitelia:
Jevinová Pavlina, MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Dičáková Zuzana, RNDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Marcinčák Slavomír, prof. MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Kožárová Ivona, doc. MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Máté Dionýz, prof. MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Nagy Jozef, prof. MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Skalická Magdaléna, MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Pipová Monika, doc. MVDr., CSc. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Turek Peter, prof. MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Výrostková Jana, doc. MVDr., PhD. (2008: 0% | 2009: 0% | 2010: 0%)
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
Finančné ukazovatele
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2008
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2009
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2010
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Anotácia
Podstatou projektu bude štúdium faktorov, ktoré môžu ovplyvniť bezpečnosť a kvalitu mäsa voľne žijúcej zveri a zveri z farmových chovov. Integrovaný prístup k riešeniu problematiky je zaistený formou sledovania ciest prieniku, kumulácie, distribúcie cudzorodých látok vo vzorkách z voľne žijúcej zveri a zveri z farmových chovov. Projekt rieši aj identifikáciu faktorov, ktoré môžu ovplyvniť bezpečnosť a kvalitu v priebehu skladovania a zrenia mäsa s dôrazom na objasnenie mechanizmov spôsobujúcich biochemické a mikrobiologické zmeny v sledovaných vzorkách. Prínosom tohto výskumu bude získanie komplexných poznatkov na analýzu rizík u voľne žijúcej zveri a zveri z farmových chovov, ktoré vznikajú v dôsledku ekologickej záťaže, ale aj v závislosti od zabezpečenia
optimálnych podmienok ošetrenia a uskladnenia zveriny. Finálnym výsledkom štúdie bude analýza rizík a implementácia potrebných opatrení na minimalizáciu zdravotného rizika pri konzumácii mäsa zveri.
The basis of project will be study of factors, which can influence safety and quality of wild game meat and farmed game meat. Integrated approach to solution the problems ensured by observing the ways of penetration, cumulation, distribution an ocurrence of foreign substances in samples of wild game and farmed game. The project also solves identification of factors, which can influence safety and quality during storage and ripening of meat with emphasis on the explanation of mechanisms, causing biochemical and microbiological changes in examined samples. The acquisition of this research will be obtaining of complex of knowledge on the risk analysis in wild game and farmed game, which a rise in consequence of ecological burden, but also in dependence on the providing of optimal game-handling establishments and storage requirements of game meat. The final result of study will be risk analysis and implementation of necessary measures to minimalise health risk in consumption of game-meat.
Publikačné výstupy