Innovation and implementation of new knowledge of scientific research and breeding practice to improve the teaching of foreign students in the subject of Animal husbandry
Basic information
Slovak title:
Inovácia a implementácia nových poznatkov vedeckého výskumu a chovateľskej praxe na skvalitnenie výučby zahraničných študentov v predmete Zootechnika
Registration No.:
009UVLF-4/2021
Source:
Cultural and educational grant agency (Ministry of education, science, research and sport of the Slovak Republic)
Implementation time:
2021 - 2023
Principal (UVMP):
Farkašová Zuzana, MVDr., PhD. (2021: 60% | 2022: 60% | 2023: 60%)
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Contributors:
Lacková Zuzana, MVDr., PhD. (2021: 20% | 2022: 20% | 2023: 20%)
Vasiľ Milan, doc. MVDr., CSc. (2021: 10% | 2022: 10% | 2023: 10%)
Veszelits Laktičová Katarína, MVDr., PhD. (2021: 5% | 2022: 5% | 2023: 5%)
Pavľak Alexander, MVDr., PhD. (2021: 5% | 2022: 5% | 2023: 5%)
Field of study:
200 - Veterinary Sciences
Financial indicators
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2021
13762.0
9204.08
0
0
13762.0 / 9204.08
0 / 0
2022
13605.0
0
0
0
13605.0 / 0
0 / 0
2023
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
27367
9204.08
0
0
27367 / 9204.08
0 / 0
Anotation
Hospodárske zvieratá predstavujú dôležitú súčasť potravinového reťazca a preto poznanie
individuality ale aj spoločných znakov jednotlivých druhov je dôležitou súčasťou praktických
vedomosti veterinárneho lekára. Zabezpečenie zdravia zvierat a dosiahnutie vhodných chovateľských
podmienok pre skvalitnenie produkcie potravín patrí medzi hlavné ciele EÚ, ktoré sa premietajú do
súčasnej legislatívy a vzdelávania budúcich veterinárnych lekárov a štátnych kontrolórov. Univerzita
veterinárskeho lekárstva a farmácie má dlhoročnú tradíciu vo vzdelávaní zahraničných študentov.
Dnešná doba napreduje veľmi rýchlo a to nielen na Slovensku ale predovšetkým v zahraničí,
preto dostupnú študijnú literatúru je potrebné prispôsobiť aktuálnym medzinárodným požiadavkám.
Hlavným výstupom projektu bude vypracovanie vysokoškolskej učebnice v anglickom jazyku
z predmetu Animal husbandry opierajúcu sa o najnovšie poznatky nielen z vedeckej oblasti,
ale predovšetkým z chovateľskej praxe s cieľom, čo najviac študentom priblížiť problematiku
vzniku, kríženia, výberu, chovu, hodnotenia exteriéru, úžitkových vlastnosti a v neposlednom rade
produkčných a reprodukčných vlastností zvierat a ich rozdiely v rámci druhov a jednotlivých plemien.
Súčasťou bude aj online publikácia e-Atlas, obsahujúca výber fotografií 300 plemien hospodárskych
zvierat. Budúci absolventi môžu takto získať komplexný prehľad a hlbšie vedomosti z predmetu
Zootechnika – Animal husbandry tým, že sa uplatní prepojenie nových vedeckých poznatkov
a teoretickej výučby s aktuálnymi požiadavkami na zabezpečenie optimálnych podmienok chovu
produkčných zvierat vychádzajúcich zo súčasnej praxe.
Livestock is an important part of the food chain and therefore the knowledge of individuality,
but also the common feature of each species is an important part of the work of the veterinarian.
Despite the same anatomical, histological and physiological basis, individuals differ from each other,
in terms of exterior, reproductive, productive and utility properties. External features (exterior), the
basic characteristics of the species and breed, the specificities of the breed, feeding and care are the
essential precondition for achieving the highest performance. Ensuring animal health and achieving
appropriate breeding conditions to improve food production are among the main objectives of the EU,
which are reflected in the current legislation and the training of future veterinary surgeons and state
inspectors. The University of Veterinary Medicine and Pharmacy has a long tradition in the education
of foreign students. Today's time is progressing very fast, not only in Slovakia but especially abroad,
so the available study literature needs to be adapted to the current international requirements. The
main output of the project will be the elaboration of a university textbook in the English from the
subject of Animal husbandry, based on the latest knowledge not only from the science but also in
breeding practice in order to bring as many students as possible to the problems of origin, crossing,
selection, breeding, assessment of the exterior, utility properties, last but not least, the production
and reproductive characteristics of animals and their differences within species and within individual
breed. It will also include an online publication of e-Atlas of livestock breeds, containing a selection
of photographs with a describing the best known and newest currently bred breeds of animal.
Publication outputs