Project sheet

Study texts and the virtual laboratory for elearning in the topic of study of the technology and the safety systems in the feed production

 
Basic information
Slovak title:
Študijné texty a virtuálne laboratórium pre e-vzdelávanie v oblasti technológií a bezpečnostných systémov pri výrobe krmív
Registration No.:
006UVLF-4/2022
Source:
Cultural and educational grant agency (Ministry of education, science, research and sport of the Slovak Republic)
Implementation time:
2022 - 2024
Principal (UVMP):
Marcin Andrej, doc. Bc. MVDr., CSc. (2022: %  |  2023: %  |  2024: %)
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Principal workplace:
Department of Animal Nutrition and Husbandry
Contributors:
Field of study:
190 - Agricultural and forestry sciences
 
Financial indicators
 
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
 
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2022
4405
1856.91
0
0
4405 / 1856.91
0 / 0
2023
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2024
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
4405
1856.91
0
0
4405 / 1856.91
0 / 0
 
Anotation
Projekt je orientovaný na tvorbu nových študijných textov pre tlačenú učebnicu a e-vzdelávanie, ako aj multimediálnych študijných materiálov pre e-learningovú podporu praktických a laboratórnych cvičení v rámci vysokoškolského vyučovania a vzdelávania pre predmet zameraný na technológiu a bezpečnostné systémy pri výrobe krmív pre študentov veterinárskej a poľnohospodárskej univerzity, ako aj pre online vzdelávanie neregistrovaných a fyzicky znevýhodnených záujemcov o štúdium. Vytvorený vzdelávací materiál bude v teoretickej časti zameraný na technologické metódy úpravy komponentov kombinovaných krmív pre potravinové a spoločenské zvieratá. Súčasťou budú vedľajšie produkty potravinárskeho priemyslu: cukrovarského, mlynárskeho, škrobárskeho, mliekarenského, tukového, sladovníckeho, pivovarníckeho, liehovarníckeho, droždiarskeho, spracovania mäsa, hydiny, zveriny a rýb využívaných pre kŕmne účely. Zároveň budú popísané účinky technologických procesov na fyzikálne, chemické, biologické, nutričné a dietetické vlastnosti krmív. Významnou súčasťou budú bezpečnostné systémy používané vo výrobe a spracovaní krmív v nadväznosti na platnú národnú a európsku legislatívu. V študijných materiáloch budú popísané aktuálne systémy riadenia bezpečnosti krmív a správnej hygienickej praxe, ako aj mikrobiologické a chemické aspekty, spracovanie krmív a princípy prípravy kŕmnych zmesí. Praktická a laboratórna časť bude obsahovať okrem študijných textov aj multimediálnu vizualizáciu laboratórnych svetelno mikroskopických, fyzikálnych a chemických analýz technologických a nutričných parametrov vo vzorkách krmív a ich komponentoch podľa laboratórnych metodík uvedených v aktuálnej národnej a európskej legislatíve. Svetelná mikroskopia bude použitá z praktických dôvodov vyplývajúcich z možností jednoduchej, rýchlej a ekonomicky nenáročnej aplikácie na praktických cvičeniach aj v rámci prezenčného edukačného procesu. Multimediálne spracovaný študijný materiál so súbormi videí a riešeniami praktických problémových úloh prispeje k lepšiemu pochopeniu princípov laboratórnych analýz. Zároveň online testovací systém umožní kontrolu dosiahnutých vedomostí. Navrhovaný vzdelávací systém bude nezávislý od typu operačného systému použitého v koncovom zariadení informačnej technológie (IT) študenta. Podpora administrácie prezentačného vzdelávania a manažovanie úložiska dát pre vzdelávanie bude realizovaná v spolupráci s oddelením informačno-komunikačných technológií (IKT) univerzity. Úlohou pedagóga bude manažovanie informačných zdrojov použitých pre vzdelávanie, testovacie aktivity a registráciu vstupných a výstupných dát v edukačnom procese. Kľúčové slová: bezpečnosť a kontrola, e-vzdelávanie, inovácia vyučovania, technológia, výživa; Ďalšie kľúčové slová týkajúce sa riešenia projektu: výroba krmív, hygienická prax, elekronická podpora vzdelávania, bezpečnosť krmív;
The project is focused on the creation of new study texts for printed textbooks and e-learning, as well as for the multimedia study materials for the e-learning support of practical and laboratory exercises in higher teaching and education for a subject focused on technology and safety systems in feed production for the students of veterinary medicine and agriculture, as well as for the online education of the unregistered and physically disadvantaged applicants. The created educational material will be in the theoretical part focused on the technological methods of treatment of components of combined feeds for food and companion animals. It will include by-products of the food industry: sugar, milling, starch, dairy, fat, malting, brewing, distilling, yeast, meat processing, poultry, game and fish used for feed purposes. At the same time, the effects of technological processes on the physical, chemical, biological, nutritional and dietary properties of feeds will be described too. An important part will be the safety systems used in the production and processing of feeds in connection with current national and European legislation. The study materials will describe current feed safety management systems and good hygiene practice, as well as microbiological and chemical aspects, feed processing and principles of preparation of compound feed. The practical and laboratory parts will contain, except the study texts, the multimedia visualization of laboratory measurements of technological and nutritional parameters in feed samples and their components according to laboratory methods specified in current national and European legislation. There will be performed the light microscopic, physical and chemical analyzes. Light microscopy will be used because of practical reasons concerning the possibility of simple, fast and economical undemanding application for the practical exercises within the full-time educational process. The multimedia processed study material with the video files and the solutions to practical problem tasks will contribute to a better understanding of the principles of laboratory analysis. The online testing system will enable the control of the achieved knowledge as well. The proposed educational system will be independent of the type of operating system used in the student's information technology (IT). Support for the administration of presentation education and the management of data storage for education will be implemented in cooperation with the Department of Information and Communication Technologies (ICT) of the university. The role of the teacher will be to manage the information resources used for education, testing activities and registration of input and output data in the educational process. Kľúčové slová v anglickom jazyku: security and control, e-learning, information and communication technologies, teaching innovation, nutrition, feed production, hygienic practice, electronic training support, feed safety
 
Publication outputs