Študijné texty a virtuálne laboratórium pre e-vzdelávanie v oblasti technológií a bezpečnostných systémov pri výrobe krmív
Základné údaje
Anglický názov:
Study texts and the virtual laboratory for elearning in the topic of study of the technology and the safety systems in the feed production
Registračné číslo:
006UVLF-4/2022
Zdroj:
Kultúrna a edukačná grantová agentúra MŠVVaŠ SR (KEGA)
Doba realizácie:
2022 - 2024
Riešiteľ (UVLF):
Marcin Andrej, doc. Bc. MVDr., CSc. (2022: % | 2023: % | 2024: %)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra výživy a chovu zvierat
Pracovisko riešiteľa:
Katedra výživy a chovu zvierat
Spoluriešitelia:
Vedný odbor:
190 - Poľnohospodárske a lesnícke vedy
Finančné ukazovatele
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2022
4405
1856.91
0
0
4405 / 1856.91
0 / 0
2023
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2024
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
4405
1856.91
0
0
4405 / 1856.91
0 / 0
Anotácia
Projekt je orientovaný na tvorbu nových študijných textov pre tlačenú učebnicu a e-vzdelávanie,
ako aj multimediálnych študijných materiálov pre e-learningovú podporu praktických a laboratórnych
cvičení v rámci vysokoškolského vyučovania a vzdelávania pre predmet zameraný na technológiu
a bezpečnostné systémy pri výrobe krmív pre študentov veterinárskej a poľnohospodárskej univerzity,
ako aj pre online vzdelávanie neregistrovaných a fyzicky znevýhodnených záujemcov o štúdium.
Vytvorený vzdelávací materiál bude v teoretickej časti zameraný na technologické metódy
úpravy komponentov kombinovaných krmív pre potravinové a spoločenské zvieratá. Súčasťou
budú vedľajšie produkty potravinárskeho priemyslu: cukrovarského, mlynárskeho, škrobárskeho,
mliekarenského, tukového, sladovníckeho, pivovarníckeho, liehovarníckeho, droždiarskeho,
spracovania mäsa, hydiny, zveriny a rýb využívaných pre kŕmne účely. Zároveň budú popísané účinky
technologických procesov na fyzikálne, chemické, biologické, nutričné a dietetické vlastnosti krmív.
Významnou súčasťou budú bezpečnostné systémy používané vo výrobe a spracovaní krmív
v nadväznosti na platnú národnú a európsku legislatívu. V študijných materiáloch budú popísané
aktuálne systémy riadenia bezpečnosti krmív a správnej hygienickej praxe, ako aj mikrobiologické a
chemické aspekty, spracovanie krmív a princípy prípravy kŕmnych zmesí.
Praktická a laboratórna časť bude obsahovať okrem študijných textov aj multimediálnu
vizualizáciu laboratórnych svetelno mikroskopických, fyzikálnych a chemických analýz
technologických a nutričných parametrov vo vzorkách krmív a ich komponentoch podľa
laboratórnych metodík uvedených v aktuálnej národnej a európskej legislatíve. Svetelná mikroskopia
bude použitá z praktických dôvodov vyplývajúcich z možností jednoduchej, rýchlej a ekonomicky
nenáročnej aplikácie na praktických cvičeniach aj v rámci prezenčného edukačného procesu.
Multimediálne spracovaný študijný materiál so súbormi videí a riešeniami praktických
problémových úloh prispeje k lepšiemu pochopeniu princípov laboratórnych analýz. Zároveň online
testovací systém umožní kontrolu dosiahnutých vedomostí.
Navrhovaný vzdelávací systém bude nezávislý od typu operačného systému použitého v
koncovom zariadení informačnej technológie (IT) študenta. Podpora administrácie prezentačného
vzdelávania a manažovanie úložiska dát pre vzdelávanie bude realizovaná v spolupráci s oddelením
informačno-komunikačných technológií (IKT) univerzity.
Úlohou pedagóga bude manažovanie informačných zdrojov použitých pre vzdelávanie,
testovacie aktivity a registráciu vstupných a výstupných dát v edukačnom procese.
Kľúčové slová: bezpečnosť a kontrola, e-vzdelávanie, inovácia vyučovania, technológia, výživa;
Ďalšie kľúčové slová týkajúce sa riešenia projektu: výroba krmív, hygienická prax, elekronická
podpora vzdelávania, bezpečnosť krmív;
The project is focused on the creation of new study texts for printed textbooks and e-learning,
as well as for the multimedia study materials for the e-learning support of practical and laboratory
exercises in higher teaching and education for a subject focused on technology and safety systems
in feed production for the students of veterinary medicine and agriculture, as well as for the online
education of the unregistered and physically disadvantaged applicants.
The created educational material will be in the theoretical part focused on the technological
methods of treatment of components of combined feeds for food and companion animals. It will
include by-products of the food industry: sugar, milling, starch, dairy, fat, malting, brewing, distilling,
yeast, meat processing, poultry, game and fish used for feed purposes. At the same time, the effects
of technological processes on the physical, chemical, biological, nutritional and dietary properties of
feeds will be described too.
An important part will be the safety systems used in the production and processing of feeds in
connection with current national and European legislation. The study materials will describe current
feed safety management systems and good hygiene practice, as well as microbiological and chemical
aspects, feed processing and principles of preparation of compound feed.
The practical and laboratory parts will contain, except the study texts, the multimedia
visualization of laboratory measurements of technological and nutritional parameters in feed samples
and their components according to laboratory methods specified in current national and European
legislation. There will be performed the light microscopic, physical and chemical analyzes. Light
microscopy will be used because of practical reasons concerning the possibility of simple, fast and
economical undemanding application for the practical exercises within the full-time educational
process.
The multimedia processed study material with the video files and the solutions to practical
problem tasks will contribute to a better understanding of the principles of laboratory analysis. The
online testing system will enable the control of the achieved knowledge as well.
The proposed educational system will be independent of the type of operating system used in the
student's information technology (IT). Support for the administration of presentation education and
the management of data storage for education will be implemented in cooperation with the Department
of Information and Communication Technologies (ICT) of the university.
The role of the teacher will be to manage the information resources used for education, testing
activities and registration of input and output data in the educational process.
Kľúčové slová v anglickom jazyku: security and control, e-learning, information and
communication technologies, teaching innovation, nutrition, feed production, hygienic practice,
electronic training support, feed safety
Publikačné výstupy