SK: Implementácia potravinového a krmivového práva a príkladov z praxe do študijných materiálov pre ŠP BKaP v dištančnej forme vzdelávania
Basic information
Slovak title:
Implementácia potravinového a krmivového práva a príkladov z praxe do študijných materiálov pre ŠP BKaP v dištančnej forme vzdelávania
Registration No.:
020UVLF-4/2024
Source:
Cultural and educational grant agency (Ministry of education, science, research and sport of the Slovak Republic)
Implementation time:
2024 - 2026
Principal (UVMP):
Nagyová Alena, MVDr., PhD. (2024: % | 2025: % | 2026: %)
Principal workplace:
Department of Public Veterinary Medicine and Animal Welfare
Principal workplace:
Department of Public Veterinary Medicine and Animal Welfare
Contributors:
Field of study:
200 - Veterinary Sciences
Financial indicators
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2024
2143
0
0
0
2143 / 0
0 / 0
2025
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2026
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
2143
0
0
0
2143 / 0
0 / 0
Anotation
Potraviny môžu predstavovať riziko, ktoré ohrozí verejné zdravie. Preto je nevyhnutné
zabezpečiť absenciu alebo aspoň prijateľnú a bezpečnú úroveň rizík, ktoré by po konzumácií potravín
mohli ohroziť alebo poškodiť zdravie spotrebiteľa. Komplexný a integrovaný systém
pravidiel ustanovený právnymi predpismi pokrýva celý potravinový reťazec, od krmív cez zdravie a
ochranu rastlín, zdravie zvierat, výrobu potravín, spracovanie, skladovanie, prepravu, dovoz, vývoz
a umiestňovanie na trh.
Ciele vzdelávania v študijnom programe Bezpečnosť krmív a potravín metodicky vychádzajú
z Európskeho kvalifikačného rámca pre celoživotné vzdelávanie. Ten vymedzuje požiadavky na
výstupy vzdelávania pre vedomosti, zručnosti a kompetencie. Nositeľmi ťažiskových vedomostí sú
profilové predmety, medzi ktoré patrí povinný študijný predmet Legislatíva potravín a krmív. Štúdium
je zamerané na zvládnutie poznatkov z oblasti možných aspektov vzniku nebezpečných vplyvov,
faktorov a biologických agensov ohrozujúcich zdravotnú bezpečnosť krmív a potravín, poznaním
a správnou aplikáciou právnych noriem na zabezpečenie ochrany zdravia ľudí a zvierat a životného
prostredia.
Uvedené skutočnosti ako aj potreba zabezpečenia vysokej kvality výučby v procese prechodu
prezenčnej formy vzdelávania na dištančnú formu boli dôvodom pre vypracovanie návrhu projektu
zameraného na prípravu študijného materiálu pre študijný predmet Legislatíva potravín a krmív.
Food can pose a risk to public health. It is therefore necessary to ensure the absence or at least
an acceptable and safe level of risks that could endanger or harm the health of the consumer after
consumption. The comprehensive and integrated system of rules established by legislation covers the
entire food chain, from feed to plant health and protection, animal health, food production, processing,
storage, transport, import, export and placing on the market.
The objectives of education in the study program Safety of Feeds and Foodstuffs are methodically
based on the European Qualifications Framework for lifelong learning. It defines the requirements
for learning outcomes for knowledge, skills and competences. The bearers of central knowledge are
profile subjects, which include the compulsory study subject Food and Feed Legislation. The study
aims to mastering the knowledge of possible aspects of the emergence of dangerous influences, factors
and biological agents threatening the health safety of feed and food, knowledge and proper application
of legal standards to ensure the protection of human and animal health and the environment.
These facts, as well as the need to ensure high quality teaching in the process of transition from
full-time education to distance learning, were the reason for developing a project proposal aimed at
preparing study material for the study subject Food and Feed Legislation.
Publication outputs