Projektová karta

Implementácia potravinového a krmivového práva a príkladov z praxe do študijných materiálov pre ŠP BKaP v dištančnej forme vzdelávania

 
Základné údaje
Anglický názov:
Registračné číslo:
020UVLF-4/2024
Zdroj:
Kultúrna a edukačná grantová agentúra MŠVVaŠ SR (KEGA)
Doba realizácie:
2024 - 2026
Riešiteľ (UVLF):
Nagyová Alena, MVDr., PhD. (2024: %  |  2025: %  |  2026: %)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra verejného veterinárskeho lekárstva a welfare zvierat
Pracovisko riešiteľa:
Katedra verejného veterinárskeho lekárstva a welfare zvierat
Spoluriešitelia:
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
 
Finančné ukazovatele
 
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
 
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2024
2143
0
0
0
2143 / 0
0 / 0
2025
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2026
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
2143
0
0
0
2143 / 0
0 / 0
 
Anotácia
Potraviny môžu predstavovať riziko, ktoré ohrozí verejné zdravie. Preto je nevyhnutné zabezpečiť absenciu alebo aspoň prijateľnú a bezpečnú úroveň rizík, ktoré by po konzumácií potravín mohli ohroziť alebo poškodiť zdravie spotrebiteľa. Komplexný a integrovaný systém pravidiel ustanovený právnymi predpismi pokrýva celý potravinový reťazec, od krmív cez zdravie a ochranu rastlín, zdravie zvierat, výrobu potravín, spracovanie, skladovanie, prepravu, dovoz, vývoz a umiestňovanie na trh. Ciele vzdelávania v študijnom programe Bezpečnosť krmív a potravín metodicky vychádzajú z Európskeho kvalifikačného rámca pre celoživotné vzdelávanie. Ten vymedzuje požiadavky na výstupy vzdelávania pre vedomosti, zručnosti a kompetencie. Nositeľmi ťažiskových vedomostí sú profilové predmety, medzi ktoré patrí povinný študijný predmet Legislatíva potravín a krmív. Štúdium je zamerané na zvládnutie poznatkov z oblasti možných aspektov vzniku nebezpečných vplyvov, faktorov a biologických agensov ohrozujúcich zdravotnú bezpečnosť krmív a potravín, poznaním a správnou aplikáciou právnych noriem na zabezpečenie ochrany zdravia ľudí a zvierat a životného prostredia. Uvedené skutočnosti ako aj potreba zabezpečenia vysokej kvality výučby v procese prechodu prezenčnej formy vzdelávania na dištančnú formu boli dôvodom pre vypracovanie návrhu projektu zameraného na prípravu študijného materiálu pre študijný predmet Legislatíva potravín a krmív.
Food can pose a risk to public health. It is therefore necessary to ensure the absence or at least an acceptable and safe level of risks that could endanger or harm the health of the consumer after consumption. The comprehensive and integrated system of rules established by legislation covers the entire food chain, from feed to plant health and protection, animal health, food production, processing, storage, transport, import, export and placing on the market. The objectives of education in the study program Safety of Feeds and Foodstuffs are methodically based on the European Qualifications Framework for lifelong learning. It defines the requirements for learning outcomes for knowledge, skills and competences. The bearers of central knowledge are profile subjects, which include the compulsory study subject Food and Feed Legislation. The study aims to mastering the knowledge of possible aspects of the emergence of dangerous influences, factors and biological agents threatening the health safety of feed and food, knowledge and proper application of legal standards to ensure the protection of human and animal health and the environment. These facts, as well as the need to ensure high quality teaching in the process of transition from full-time education to distance learning, were the reason for developing a project proposal aimed at preparing study material for the study subject Food and Feed Legislation.
 
Publikačné výstupy