An innovative approach to the prevention of coccidiosis in the context of one health

 
Basic information
Slovak title:
Inovatívny prístup prevencie kokcidiózy v kontexte jedného zdravia
Registration No.:
1/0662/24
Source:
Scientific grant agency (Ministry of education, science, research and sport of the Slovak Republic)
Implementation time:
2024 - 2027
Principal (UVMP):
Kožárová Ivona, doc. MVDr., PhD. (2024: %  |  2025: %  |  2026: %  |  2027: %)
Principal workplace:
Department of Food Hygiene, Technology and Safety
Principal workplace:
Department of Food Hygiene, Technology and Safety
Contributors:
Koréneková Beáta, MVDr., PhD. (2024: %  |  2025: %  |  2026: %  |  2027: %)
Mesarčová Lýdia, MVDr., PhD. (2024: %  |  2025: %  |  2026: %  |  2027: %)
Pipová Monika, doc. MVDr., CSc. (2024: %  |  2025: %  |  2026: %  |  2027: %)
Sučik Monika, PharmDr., PhD. (2024: %  |  2025: %  |  2026: %  |  2027: %)
Field of study:
200 - Veterinary Sciences
 
Financial indicators
 
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
 
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2024
14080
0
0
0
14080 / 0
0 / 0
2025
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2026
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2027
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
14080
0
0
0
14080 / 0
0 / 0
 
Anotation
Prítomnosť rezíduí antimikrobiálnych látok v potravinách živočíšneho pôvodu je záležitosť, ktorá ovplyvňuje zdravie obyvateľstva. Niektoré vedecké štúdie poskytujú spoľahlivé dôkazy o alternatívnych náhradách antimikrobiálnych látok používaných v chovoch potravinových zvierat, ktoré pozitívne ovplyvňujú parametre zdravia zvierat bez ohrozenia zdravia ľudí a životného prostredia. Predmetom výskumu v ostatnom období je aj hľadanie alternatív ku kokcidiostatikám používaným v prevencii kokcidiózy u hydiny. Možnosti riešenia ponúkajú humínové látky. Vzhľadom na preukázateľné využiteľné pozitívne účinky humínových látok na zdravie zvierat a ľudí, cieľom predkladaného projektu je prispieť výstupmi našej vedeckej práce k rozšíreniu poznania antimikrobiálnemu účinku humínových látok na protozoárne parazity a črevné patogény hydiny s perspektívou výroby hydinového mäsa bez rizika z prítomnosti rezíduí kokcidiostatík a ohrozenia verejného zdravia.
The presence of antimicrobial residues in food of animal origin is a matter that affects the health of the population. Some scientific studies provide reliable evidence of alternative substitutes for antimicrobial agents used in food animal husbandry that positively affect animal health parameters without endangering human health and the environment. The subject of research in the last period is also the search for alternatives to coccidiostats used in the prevention of coccidiosis in poultry. Solutions are offered by humic substances. Considering the demonstrable usable positive effects of humic substances on animal and human health, the aim of the presented project is to contribute with the outputs of our scientific work to the expansion of knowledge of the antimicrobial effect of humic substances on protozoan parasites and intestinal pathogens of poultry with the perspective of poultry meat production without the risk of the presence of coccidiostat residues and threats public health.
 
Publication outputs