Inovatívny prístup prevencie kokcidiózy v kontexte jedného zdravia

 
Základné údaje
Anglický názov:
An innovative approach to the prevention of coccidiosis in the context of one health
Registračné číslo:
1/0662/24
Zdroj:
Vedecká grantová agentúra MŠVVaŠ SR a SAV (VEGA)
Doba realizácie:
2024 - 2027
Riešiteľ (UVLF):
Kožárová Ivona, doc. MVDr., PhD. (2024: %  |  2025: %  |  2026: %  |  2027: %)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Pracovisko riešiteľa:
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Spoluriešitelia:
Koréneková Beáta, MVDr., PhD. (2024: %  |  2025: %  |  2026: %  |  2027: %)
Mesarčová Lýdia, MVDr., PhD. (2024: %  |  2025: %  |  2026: %  |  2027: %)
Pipová Monika, doc. MVDr., CSc. (2024: %  |  2025: %  |  2026: %  |  2027: %)
Sučik Monika, PharmDr., PhD. (2024: %  |  2025: %  |  2026: %  |  2027: %)
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
 
Finančné ukazovatele
 
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
 
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2024
14080
0
0
0
14080 / 0
0 / 0
2025
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2026
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2027
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
14080
0
0
0
14080 / 0
0 / 0
 
Anotácia
Prítomnosť rezíduí antimikrobiálnych látok v potravinách živočíšneho pôvodu je záležitosť, ktorá ovplyvňuje zdravie obyvateľstva. Niektoré vedecké štúdie poskytujú spoľahlivé dôkazy o alternatívnych náhradách antimikrobiálnych látok používaných v chovoch potravinových zvierat, ktoré pozitívne ovplyvňujú parametre zdravia zvierat bez ohrozenia zdravia ľudí a životného prostredia. Predmetom výskumu v ostatnom období je aj hľadanie alternatív ku kokcidiostatikám používaným v prevencii kokcidiózy u hydiny. Možnosti riešenia ponúkajú humínové látky. Vzhľadom na preukázateľné využiteľné pozitívne účinky humínových látok na zdravie zvierat a ľudí, cieľom predkladaného projektu je prispieť výstupmi našej vedeckej práce k rozšíreniu poznania antimikrobiálnemu účinku humínových látok na protozoárne parazity a črevné patogény hydiny s perspektívou výroby hydinového mäsa bez rizika z prítomnosti rezíduí kokcidiostatík a ohrozenia verejného zdravia.
The presence of antimicrobial residues in food of animal origin is a matter that affects the health of the population. Some scientific studies provide reliable evidence of alternative substitutes for antimicrobial agents used in food animal husbandry that positively affect animal health parameters without endangering human health and the environment. The subject of research in the last period is also the search for alternatives to coccidiostats used in the prevention of coccidiosis in poultry. Solutions are offered by humic substances. Considering the demonstrable usable positive effects of humic substances on animal and human health, the aim of the presented project is to contribute with the outputs of our scientific work to the expansion of knowledge of the antimicrobial effect of humic substances on protozoan parasites and intestinal pathogens of poultry with the perspective of poultry meat production without the risk of the presence of coccidiostat residues and threats public health.
 
Publikačné výstupy