Modulation of fattening pig metabolism by flaxseed application
Basic information
Slovak title:
Modulácia metabolizmu výkrmových ošípaných aplikáciou ľanového semena
Registration No.:
1/0414/23
Source:
Scientific grant agency (Ministry of education, science, research and sport of the Slovak Republic)
Implementation time:
2023 - 2026
Principal (UVMP):
Andrejčáková Zuzana, MVDr., PhD. (2023: % | 2024: % | 2025: % | 2026: %)
Principal workplace:
Department of Biology and Physiology
Principal workplace:
Department of Biology and Physiology
Contributors:
Bekešová Barbora, MVDr., PhD. (2023: % | 2024: % | 2025: % | 2026: %)
Polláková Magdaléna, PharmDr., PhD. (2023: % | 2024: % | 2025: % | 2026: %)
Sopková Drahomíra, doc. MVDr., PhD. (2023: % | 2024: % | 2025: % | 2026: %)
Vlčková Radoslava, doc. MVDr., PhD. (2023: % | 2024: % | 2025: % | 2026: %)
Field of study:
200 - Veterinary Sciences
Financial indicators
NON-CAPITAL FUNDING in €
CAPITAL FUNDING in €
Allocated
Spent
Allocated
Spent
Allocated / Spent
Allocated / Spent
2023
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2024
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2025
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2026
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Anotation
Vedecký projekt je zameraný na vplyv diéty s prídavkom ľanového semena s vysokým obsahom n-3
polynenasýtených mastných kyselín (PNMK), vlákniny a lignanov na metabolický profil, koncentrácie mastných
kyselín, proliferačné, apoptotické, zápalové a regeneračné procesy v tkanivách ošípaných vo výkrme.
Dosiahnuté výsledky prispejú k rozšíreniu poznatkov o mechanizmoch účinku bioaktívnych komponentov ľanu na
bunkovej úrovni a tiež k inovácii regulácie výroby a vývoja funkčných potravín pre výživu ľudí.
The scientific project is focused on the effect of a diet with the addition of flaxseed with a high content of n-3
polyunsaturated fatty acids (PUFA), fiber and lignans on the metabolic profile, fatty acid concentrations,
proliferative, apoptotic, inflammatory and regenerative processes in tissues of fattening pig. The achieved results
will contribute to the expansion of knowledge about the mechanisms of action of bioactive components of
flaxseed at the cellular level as well as to the innovation of the regulation of functional foods production and
development intended for human consumption.
Publication outputs