Modulácia metabolizmu výkrmových ošípaných aplikáciou ľanového semena

 
Základné údaje
Anglický názov:
Modulation of fattening pig metabolism by flaxseed application
Registračné číslo:
1/0414/23
Zdroj:
Vedecká grantová agentúra MŠVVaŠ SR a SAV (VEGA)
Doba realizácie:
2023 - 2026
Riešiteľ (UVLF):
Andrejčáková Zuzana, MVDr., PhD. (2023: %  |  2024: %  |  2025: %  |  2026: %)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra biológie a fyziológie
Pracovisko riešiteľa:
Katedra biológie a fyziológie
Spoluriešitelia:
Bekešová Barbora, MVDr., PhD. (2023: %  |  2024: %  |  2025: %  |  2026: %)
Polláková Magdaléna, PharmDr., PhD. (2023: %  |  2024: %  |  2025: %  |  2026: %)
Sopková Drahomíra, doc. MVDr., PhD. (2023: %  |  2024: %  |  2025: %  |  2026: %)
Vlčková Radoslava, doc. MVDr., PhD. (2023: %  |  2024: %  |  2025: %  |  2026: %)
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
 
Finančné ukazovatele
 
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
 
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2023
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2024
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2025
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
2026
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
Spolu
0
0
0
0
0 / 0
0 / 0
 
Anotácia
Vedecký projekt je zameraný na vplyv diéty s prídavkom ľanového semena s vysokým obsahom n-3 polynenasýtených mastných kyselín (PNMK), vlákniny a lignanov na metabolický profil, koncentrácie mastných kyselín, proliferačné, apoptotické, zápalové a regeneračné procesy v tkanivách ošípaných vo výkrme. Dosiahnuté výsledky prispejú k rozšíreniu poznatkov o mechanizmoch účinku bioaktívnych komponentov ľanu na bunkovej úrovni a tiež k inovácii regulácie výroby a vývoja funkčných potravín pre výživu ľudí.
The scientific project is focused on the effect of a diet with the addition of flaxseed with a high content of n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA), fiber and lignans on the metabolic profile, fatty acid concentrations, proliferative, apoptotic, inflammatory and regenerative processes in tissues of fattening pig. The achieved results will contribute to the expansion of knowledge about the mechanisms of action of bioactive components of flaxseed at the cellular level as well as to the innovation of the regulation of functional foods production and development intended for human consumption.
 
Publikačné výstupy