Molekulárno-genetická charakterizácia vírusu hepatitídy E u potravinových zvierat a riziká pre humánnu populáciu
Základné údaje
Anglický názov:
Molecular-genetic characterization of hepatitis E virus in food animals and risks for human population
Registračné číslo:
1/0429/20
Zdroj:
Vedecká grantová agentúra MŠVVaŠ SR a SAV (VEGA)
Doba realizácie:
2020 - 2022
Riešiteľ (UVLF):
Jacková Anna, doc. MVDr., PhD. (2020: 50% | 2021: 50% | 2022: 50%)
Pracovisko riešiteľa:
Katedra epizootológie, parazitológie a ochrany spoločného zdravia
Pracovisko riešiteľa:
Katedra epizootológie, parazitológie a ochrany spoločného zdravia
Spoluriešitelia:
Vilček Štefan, prof. Ing., DrSc. (2020: 20% | 2021: 20% | 2022: 20%)
Mandelík René, MVDr., PhD. (2020: 15% | 2021: 10% | 2022: 10%)
Šalamúnová Slavomíra, RNDr., PhD. (2020: 15% | 2021: 5% | 2022: 0%)
Kočíková Božena, RNDr., PhD. (2020: 0% | 2021: 15% | 2022: 15%)
Sulinová Zlatana, MVDr., PhD. (2020: 0% | 2021: 0% | 2022: 5%)
Vedný odbor:
200 - Veterinárske vedy
Finančné ukazovatele
BEŽNÉ v €
KAPITÁLOVÉ v €
Pridelené
Čerpané
Pridelené
Čerpané
Pridelené / Čerpané
Pridelené / Čerpané
2020
14939
14939
0
0
14939 / 14939
0 / 0
2021
15207
15207
0
0
15207 / 15207
0 / 0
2022
14429
14429
0
0
14429 / 14429
0 / 0
Spolu
44575
44575
0
0
44575 / 44575
0 / 0
Anotácia
Projekt je zameraný na molekulárno-genetickú charakterizáciu vírusu hepatitídy E (HEV) u potravinových zvierat
domácich aj voľne žijúcich na Slovensku. HEV je klasifikovaný ako vírus prenášaný potravinami a preto bude
pozornosť upriamená na jeho výskyt u potravinových zvierat, ktoré sú súčasťou potravinového reťazca pre
človeka. Zoonotický charakter viacerých genotypov vírusu, ako sú HEV-3 a HEV-4, je dôvodom na sledovanie
miery rizika pre humánnu populáciu. Štúdiom genetickej variability vírusu rozšírime poznatky o HEV cirkulujúcom
na Slovensku, ktoré absentujú aj v poslednej správe ECDC, kde bol uvedený sporadický výskyt na Slovensku na
úrovni prítomnosti špecifických protilátok u ľudí.
The project is focused on molecular-genetic characterization of hepatitis E virus (HEV) in food animals, livestock and free living animals in Slovakia. HEV is classified as a food-borne pathogen and therefore the attention will be focused on its occurrence in food animals that are part of a human food chain. The zoonotic nature of several viral genotypes, such as HEV-3 and HEV-4, is a reason for observation of risk assessment for the human population. By studying the genetic variability of the virus, we will extend the knowledge of HEV circulating in Slovakia, which is also absent in the latest ECDC report, where sporadic occurrence in Slovakia was reported as the presence of specific antibodies in humans.
Publikačné výstupy
1
ADC
JACKOVÁ, Anna - DUDÁŠOVÁ, Katarína - ŠALAMÚNOVÁ, Slavomíra - MANDELÍK, René - NOVOTNÝ, Jaroslav - VILČEK, Štefan. Identification and genetic diversity of hepatitis E virus in domestic swine from Slovakia. In: BMC Veterinary Research. 2021. ISSN 1746-6148, Vol. 17, no. 1 (2021), art. no. 232, p. [1-9]
(2021: 2.792 - IF, 66 - H-index, 3.008 - IF 5y, 0.650 - SJR, Q1 - SJR Best Q, Q1 - JCR Best Q)
(2021: 2.792 - IF, 66 - H-index, 3.008 - IF 5y, 0.650 - SJR, Q1 - SJR Best Q, Q1 - JCR Best Q)